Nutreco lijdt 186 mln euro verlies

Zalm- en vleesproducent Nutreco heeft de waarde van zijn bedrijven in Noorwegen naar beneden bijgesteld, dit in verband met de aanhoudende crisis in de zalmindustrie aldaar. Daardoor heeft het bedrijf over het eerste halfjaar een verlies geleden van 186 miljoen euro.

Toch toonde bestuursvoorzitter W. Dekker zich vanochtend optimistisch. Want afgezien van die eenmalige afwaardering boekte zijn bedrijf de afgelopen zes maanden toch een winst van bijna 6 miljoen euro, twintig procent meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Terwijl analisten een verlies verwachtten van zo'n 5 miljoen euro, gezien de aanhoudend lage zalmprijzen in Europa en de vogelpestcrisis in Nederland en België. Nutreco maakte eerder al bekend dat die crisis 5 tot 10 miljoen euro aan extra kosten met zich meebrengt.

De resultaten vielen toch mee, omdat de zalmprijzen in Amerika het afgelopen halfjaar zo'n 25 procent hoger lagen dan vorig jaar. Bovendien steeg de consumptie van zalm in Amerika met vijf procent. Ook trokken de prijzen voor kippenvlees in Spanje weer aan.

De omzet van Nutreco daalde met 6 procent naar 1,7 miljard euro. De ongunstige koers van de dollar, en de daaraan gekoppelde Chileense peso speelden daarbij een belangrijke rol. Chili is een belangrijke zalmproducent voor Noord- en Zuid-Amerika.

Dekker waagde zich niet aan een voorspelling over de duur van de crisis in de Noorse zalmindustrie. ,,De situatie is dramatisch, maar hoelang zij nog duurt durf ik niet te zeggen'', zegt de bestuursvoorzitter. De productie is al tijden veel hoger dan de vraag. Daardoor blijven de zalmprijzen op de handelsmarkt in Oslo laag. Nutreco maakte enkele maanden geleden bekend dat het zijn Noorse bedrijven zou gaan herwaarderen. In totaal is nu 198 miljoen euro afgeboekt, met name op onderdelen van Hydro Seafood. Die zalmkweker en -verwerker werd in 2000 gekocht voor 450 miljoen euro, veruit de grootste aankoop in de negenjarige geschiedenis van het bedrijf. Bovendien maakte het bedrijf onlangs bekend dat het twee zalmverwerkende bedrijven in Noorwegen gaat sluiten. Daarbij verdwijnen 210 banen. De koers van het aandeel Nutreco steeg vanochtend met 5,9 procent tot 14,83 euro.