Meisje (14) duikt op in Frankrijk

De veertienjarige Lucila Wellens uit Macharen is terecht. Dat heeft haar moeder, Berna Endstra, bevestigd.

Het Nederlandse meisje werd zondag door de Franse politie aangetroffen langs een snelweg in de buurt van de Franse plaats Blois aan de Loire.

De ouders van Lucila werden daar zondagavond door de Italiaanse politie van op de hoogte gesteld. Vanochtend waren zij op weg naar een kindertehuis in Blois, waar zij hun dochter kunnen ophalen. Ze verwachtten er aan het begin van de middag te zijn.

Het meisje werd vorige week woensdag als vermist opgegeven. Ze was met haar ouders en broertje op vakantie in Italië, toen ze tijdens een bezoek aan een kerk in Lucca verdween.

Berna Endstra heeft haar dochter gisteravond aan de telefoon gehad. ,,Lucila was verschrikkelijk blij dat we haar weer gevonden hadden'', zei ze vanochtend. ,,En zelf ben ik ook heel erg opgelucht.''

Volgens haar moeder is het meisje weggelopen. ,,Voordat we naar Italië gingen, zijn we in de Franse Alpen geweest. Daar had ze een Franse jongen ontmoet. Italië vond ze tegenvallen. Ze vond het heet en stoffig. Ze is naar de Franse jongen op zoek gegaan.'' Lucila heeft volgens haar moeder een lift gekregen van een motorrijder. Ze had hooguit achttien euro bij zich, verder niks. Alleen de kleren die ze aan had, geen vloeistof voor haar contactlenzen en geen identiteitspapieren.

Bij de Franse grens werd ze aangehouden. ,,Ze hebben er wel vingerafdrukken afgenomen, maar haar vervolgens laten gaan'', zegt Endstra. ,,Onbegrijpelijk. Lucila dacht dat er toen geen weg meer terug was. Ze dacht dat we verschrikkelijk boos op haar zouden zijn.''

Om sneller vanuit Italië in Blois te kunnen zijn hebben de ouders van Lucila hun aanhangwagen achtergelaten bij Endstra's zus in de Italiaanse Alpen. Ook hun zoontje is nog daar.

Als ze Lucila hebben opgehaald, rijden ze terug naar de Alpen om daar nog een paar dagen rustig op verhaal te komen. ,,Dan zullen we ook wel precies van Lucila horen wat er gebeurd is. We weten bijvoorbeeld niet of ze meteen vanaf het pleintje voor de kerk met de motorrijder is meegegaan. Of dat ze hem misschien pas later is tegengekomen.''