Makaay gaat van Deportivo naar Bayern

De Nederlandse voetballer Roy Makaay vertrekt van Deportivo La Coruña naar Bayern München. De clubs bereikten gisteren een akkoord over de afkoopsom voor de topscorer van Europa.

Met de overgang zou een bedrag van 16 tot 18 miljoen euro zijn gemoeid. Makaay zou vandaag met zijn zaakwaarnemer Rob Jansen in München de laatste details met zijn nieuwe club bespreken. Als de international door de medische keuring komt zal hij een contract voor vier seizoenen tekenen. Makaay had bij het Spaanse Deportivo La Coruña nog een overeenkomst voor twee jaar. Eerder waren de Nederlanders Martin Jol, Jan Wauters en Raymond Victoria in dienst van de Duitse topclub.

Een paar maanden geleden liet Makaay al aan de clubleiding van de Spaanse nummer drie weten dat hij onder geen beding een nieuw contract bij Deportivo zou afsluiten. In zijn ogen was hij door de club in het verleden te lang aan het lijntje gehouden, terwijl Makaay naar eigen zeggen de toezegging had dat zijn salaris bij goede prestaties verhoogd zou worden.

De voormalige aanvaller van Vitesse maakte het afgelopen seizoen naam door met 29 doelpunten topscorer van Europa te worden. Bovendien was Makaay in de Champions League ook nog eens acht keer trefzeker. In de eerste ronde van het Europese voetbaltoernooi maakte hij tegen Bayern München drie doelpunten in de door Deportivo met 3-2 gewonnen wedstrijd. Een paar weken later maakte Makaay ook nog eens de winnende treffer in het thuisduel tegen die Duitsers dat eindigde in 2-1. Die wedstrijd betekende de uitschakeling voor Bayern in de Champions League. De titelverdediger van Duitsland begon afgelopen vrijdag met een overwinning tegen Eintracht Frankfurt aan de nieuwe competitie.

Bayern München liet vlak na het behalen van de landstitel al weten interesse te hebben in de winaar van de Gouden Schoen. Aanvankelijk weigerde de club meer dan 15 miljoen euro neer te leggen voor de spits, terwijl de Spanjaarden dachten aan een bedrag van boven de twintig miljoen euro. Bayern stelde Deportivo een ultimatum. Indien de aanvaller deze maand door Deportivo zou worden ingezet in de derde voorronde van de Champions League zou de overgang van de baan zijn. Bayern zou dan dit jaar geen beroep meer kunnen doen op Makaay in het Europese toernooi.

Makaay reageerde gisteren opgelucht na het verlossende telefoontje van zijn zaakwaarnemer. ,,Het is toch een rare situatie waar ik de afgelopen weken in heb gezeten'', zei Makaay tegen de NOS-radio. ,,Ik kon alleen maar trainen en geen wedstrijden spelen. Dat is voor geen enkele speler leuk.''

De aanvaller, die in 1999 van Tenerife naar Deportivo ging, hield de afgelopen weken wel het vertrouwen dat de clubs er uit zouden komen. ,,Ze waren al zolang aan het praten. Bovendien mocht ik geen oefenwedstrijden spelen. Dat doen ze ook niet voor niks. Het heeft lang geduurd, maar Bayern is wel steeds achter me blijven staan. Ik zie ernaar uit voor een van de grootste clubs van Duitsland en qua historie van de wereld te gaan spelen. Ze hebben ambities genoeg. Ik zou met de club graag de Champions League willen winnen.''