Kwesties uit het leven

Nog tot eind deze maand loopt in de zomermaanden op dinsdagavond het praatprogramma In de schaduw van het nieuws. Inmiddels zijn er negen afleveringen geweest maar om eerlijk te zijn mag van mij het programma het hele jaar door worden geprogrammeerd. De formule is eenvoudig en onderhoudend. Na een kort inleidend praatje, geïllustreerd met beelden uit actualiteitenprogramma's of reportages praat een aantal betrokkenen over dilemma's uit hun dagelijkse leven. Zo werd er onder andere gesproken over al of niet verhuizen bij lastige buren, kiezen voor kinderen of carrière, winkeldieven zelf aanpakken, burn-out, de macht en invloed van de Oranjes en of een bekende Nederlander als hij of zij ernstig ziek wordt dat wel of niet bekend moet maken.

Eindredacteur van het religieuze programma Kruispunt Leo Fijen leidt die gesprekken. Verder begint en eindigt het programma met een `specialist' die enige relatie met het onderwerp heeft. Bij het onderwerp over kind of carrière was dat cabaretier en presentator Dolf Jansen, marathonloper en vader van twee kinderen. Fijen draagt die uitzendingen op een rustige, ongedwongen maar duidelijk aanwezige manier. Overigens zonder drammerig, zalvend of zweverig te zijn. Hij heeft de vaardigheid kritisch door te vragen zonder zijn gesprekspartner in verlegenheid te brengen. De kijker mag zelf zijn mening vormen.

Vorige week spraken de bekende Nederlanders Jos Brink, zangeres Thérèse Steinmetz (weduwe van radio- en televisiemaker Gerrit den Braber) en Irma Ruijzenaars (weduwe van de aan kanker overleden presentator Dirk Kuin) over de vraag of je je ernstige ziekte publiek maakt of privé houdt. Catherine Keyl, die een onaangename ervaring met de roddelpers had, mocht als `specialist' optreden. We konden eruit leren dat het soms beter is je ziekte bekend te maken, en soms beter het stil te houden.

Vanavond dilemma's met drugsverslaafde kinderen. Psychologe Rita Kohnstamm is de `specialist'. Volgende week gaat het over partners die door ongeluk of ziekte veranderen in patiënten. Fijen zou best het hele jaar door het programma willen doen. Maar het mag niet van netmanager Ton F. van Dijk, volgens Fijen in de KRO-krant omdat er geen ruimte voor is. Maar de KRO zou toch bloedeloze spelletjesprogramma's als Hints kunnen schrappen.

In de schaduw van het nieuws. Ned.1, 21.47-22.33u. Zie ook: schaduw.kro.nl

    • Markus Meulmeester