Het mysterie van de geplunderde koelkast

De Belgische chef-kok van de Nederlandse ambassadeur in Washington, Bart Vandaele, vecht morgen voor de rechter in Den Haag zijn ontslag aan. Volgens de advocaat van de kok kreeg zijn cliënt vorige maand plotseling zijn congé, enkele maanden nadat de ambassadeur was getrouwd met zijn partner Jellie.

Het meningsverschil draait niet om de culinaire vaardigheden van Vandaele, maar op de inhoud van de koelkast van ambassadeur Boudewijn van Eenennaam. Vandaele stelt dat er al sinds het aantreden van de ambassadeur en zijn partner in maart vorig jaar voortdurend etenswaren uit die koelkast verdwenen. ,,Daardoor kon hij zijn werk niet op een professionele manier doen'', aldus de Utrechtse advocaat B. Tomlow. ,,Zo waren er bij voorbeeld plotseling twaalf braadworsten verdwenen en tien eieren.''

Volgens Tomlow hield een en ander verband met een eetstoornis, waaraan de partner van de ambassadeur zou lijden. Het steeds maar `verdwijnende' eten zou hebben geleid tot veel irritaties over en weer.

Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een andere lezing van de zaak. Volgens woordvoerder Bart Jochems hield Vandaele zich bezig met ,,ongeoorloofde nevenactiviteiten''. In verband daarmee zou hij al een waarschuwing hebben gekregen, die hij echter negeerde. ,,Het was duidelijk dat er toen geen andere uitweg meer was dan ontslag'', aldus Jochems.

Meer bijzonderheden wil de woordvoerder niet geven maar navraag bij ingewijden leert dat de verdenking tegen Vandaele is dat hij vanuit de residentie van de ambassadeur en op diens kosten een eigen cateringbedrijf dreef. De kok, wiens gerechten bij de talrijke gasten van de ambassadeur zeer in de smaak vielen, zou na partijtjes bij Van Eenennaam de gasten bij hun vertrek zijn eigen visitekaartje in de hand hebben gedrukt.

Tomlow kijkt niet op van die beschuldiging. Volgens hem had Vandaele in een overeenkomst met de voorganger van Van Eenennaam, Joris Vos, uitdrukkelijk laten vastleggen dat hij ook dit soort freelance-activiteiten mocht ontplooien.

De advocaat betwist dat zijn cliënt dat op kosten van de ambassadeur zou hebben gedaan. Het werkte juist andersom, stelt hij. De kok deed inkopen en declareerde vervolgens de kosten van wat voor de ambassade nodig was bij Van Eenennaam. Bij de terugbetaling was Van Eenennaam volgens Tomlow aan de trage kant. ,,Er was soms een betalingsachterstand van wel 10.000 dollar.''

Er zitten ook enkele technisch-juridische haken en ogen aan de zaak. Zo werkte Vandaele het laatste jaar zonder contract. Na het vertrek van Vos was er nog geen nieuw contract met Van Eenennaam afgesloten. Het is de vraag of de Nederlandse rechter zich bevoegd acht te oordelen over een arbeidsconflict dat zich heeft afgespeeld in Washington.