Frankrijk: kernenergie op laag pitje

Het Franse energiebedrijf EDF hoopt stilletjes dat de zomervakantie het stroomgebruik zo drukt, dat het níet nodig zal zijn kerncentrales helemaal stil te leggen.

Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het niet. Want hoe groter de stroomvraag, hoe `harder' de centrales moeten draaien en hoe meer koelwater ze nodig hebben. En juist daar mankeert het aan in deze uitzonderlijk droge zomer.

Geen land in Europa is zo afhankelijk van kernenergie als Frankrijk. Bijna 78 procent van de stroom wordt er nucleair opgewekt. België volgt met ruim 57 procent op afstand.

De 59 Franse kerncentrales liggen wegens de behoefte aan voldoende koelwater vooral langs de grote rivieren, de Loire en de Rhône. Daar staat het water zo laag en is het de afgelopen weken zo warm, dat de kritieke grens nadert.

Uit voorzorg kreeg de kerncentrale in Fessenheim, aan de Rijn tussen Mulhouse en Freiburg, gisteren letterlijk een koude douche ter afkoeling van de behuizing. Voor de Franse groenen was daarmee de maat vol. Zij eisten onmiddellijke stillegging, maar de bedrijfsleiding kon er op wijzen dat de temperatuur op het complex nog altijd anderhalve graad onder de limiet ligt die verplicht tot een noodstop.

Langs de Rhône en in het zuidwesten van Frankrijk mogen de kerncentrales sinds een week niet meer op volle kracht draaien. In het stroomgebied van de Loire (vier complexen met in totaal twaalf kerncentrales) staat het water ook laag, maar zijn de problemen geringer, vooral dankzij twee stuwdammen die in de jaren tachtig zijn gebouwd bij Naussac (Lozère) en Villerest (Loire).

Bovendien is de consumptie van `openbaar water' voor andere gebruikers (huishoudens, boeren, bedrijven, gemeenten) aan banden gelegd. Daardoor passeert bij Gien (Loire) nog altijd tussen de 50 en 60 kubieke meter water per seconde, een fractie boven de ondergrens van 48 kuub per seconde. Komt het debiet daaronder, dan moeten er centrales dicht.

Verhoogde waakzaamheid is geboden, want het is spannender dan normaal, maar bepaald niet rampzalig, vat de woordvoerder van EDF de toestand samen.