Duitsland: oogst mager, wijn goed

Vorig jaar augustus stonden landerijen in het noorden en oosten van Duitsland onder water, deze zomer kampt hetzelfde gebied met de gevolgen van de inmiddels weken aanhoudende droogte. Tijdens de `overstroming van het millennium' steeg het peil in de Elbe bij Dresden vorig jaar tot 9.40 meter. Nu staat er nog maar een meter water in de rivier.

De bijna-record zomer (de hoogste temperatuur, 40,2 graden, werd in 1983 in Beieren gemeten) zorgt ook in Duitsland in toenemende mate voor overlast. In Brandenburg, Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein breken met grote regelmaat kleine bosbranden uit. Rond Berlijn ging dit jaar 314 hectare bos verloren in 427 branden. Vorig jaar braken honderd brandjes uit.

Voor boswachters en brandweerkorpsen in Brandenburg geldt de hoogste alarmfase. Gistermiddag brak brand uit op een voormalig militair oefenterrein van het Sovjetleger in de omgeving van het Brandenburgse Jüterborg. Er ging 30 hectare bos verloren; tijdens de brand ontplofte in de bodem achtergebleven munitie.

De aanhoudende droogte speelt vooral de landbouw parten. Bomen in de boomkwekerijen in noorden verdorren, in Brandenburg moeten viskwekers de karpers evacueren. In vijvers waar normaal twee meter water staat, kunnen ze nu met hun terreinwagens rijden. Afhankelijk van gewassoort en regio valt de oogst dit jaar tussen 10 en 80 procent lager uit dan de toch al magere opbrengst uit waterjaar 2002.

Uit een tussentijds overzicht van de oogst, opgesteld door de Deutschen Baurenverband (DBV), blijkt dat de graanoogst iets onder veertig miljoen ton zal liggen, ruim 10 procent minder dan vorig jaar. In 2001 was dat nog 50 miljoen ton. De oogst van wintergerst is afgesloten. In het westen was de opbrengst 10 procent minder, in Brandenburg 80 procent. De brancheorganisatie gaat er evenwel van uit dat de prijzen voor de meeste eindproducten niet dramatisch zullen stijgen. De Duitse regering is vooralsnog niet van plan de getroffen boeren financieel te helpen. Warmte en zon zijn daarentegen zeer gunstig voor druiven: Duitse vinologen voorspellen een goed wijnjaar.