Droogte en hitte leiden door heel Europa tot problemen

De uitzonderlijke droogte en warmte richten in Europa steeds meer schade aan en zorgen op verschillende plaatsen voor toenemende overlast. De Portugese regering kondigde gisteren de `calamiteitentoestand' af voor het hele land wegens het grote aantal bosbranden.

In Frankrijk is het drinkwater op rantsoen en draait een deel van de kerncentrales op halve kracht omdat het koelwater in de rivieren te warm is en te langzaam stroomt. De kerncentrale in Fessenheim aan de Rijn wordt uit voorzorg natgehouden om de temperatuur van de buitenmuren te drukken.

In Groot-Brittannië, waar het kwik gisteren tot 33 graden Celsius reikte, hebben spoorwegmaatschappijen de snelheid gehalveerd waarmee treinen op een groot aantal lijnen mogen rijden. De maatregel is ingegeven door angst voor ongelukken als de rails kromtrekken door de hitte. Volgens Britse meteorologen sneuvelt deze week het record van 37 graden dat ooit in het land is gemeten. Ook in Duitsland gaat het record van 40,2 graden Celsius uit 1983 er mogelijk aan.

Boeren in heel Europa voorspellen een mislukte graanoogst door de droogte. Koeien gaan door de hitte minder melk geven. Er is een lichtpuntje: wijnboeren verwachten dit najaar juist een topoogst dankzij het droge en warme weer van de afgelopen maanden.

Het aantal bosbranden in Portugal lijkt zich na afgelopen nacht niet verder uit te breiden. Vanochtend waren in totaal nog negen omvangrijke branden niet onder controle gebracht. Het dodental als gevolg van de branden is inmiddels opgelopen tot elf, drie personen worden nog vermist.

De Portugese autoriteiten schatten dat de afgelopen weken 54.000 hectare aan bos door het vuur is vernietigd. De zwaarst getroffen gebieden bevinden zich in het midden van het land.

Het district Castelo Branco, dat grenst aan Spanje, kampte vanochtend nog met twee grote branden. De omvangrijke brand in het zuidelijk gelegen Santarém werd vannacht bedwongen. Volgens het openbaar ministerie is circa dertig procent van de branden aangestoken.

In Spanje is sinds vorige week zeker 20.000 hectare bos- en landbouwgrond verbrand. Vanochtend waren elf branden in de regio Extremadura nog niet bedwongen.

HITTE IN EUROPA: pagina 5