De Alpen: krimpende gletsjers

Als de huidige trend aanhoudt zullen de Alpen er net zo uit gaan zien als tijdens de Middeleeuwen, toen de temperaturen net zo hoog waren als nu. En de kleinere gletsjers in de Pyreneeën zullen dan over vijftig jaar allemaal verdwenen zijn.

Dit voorspelde gletsjerkundige Luc Moreau, verbonden aan het Laboratoire de Glaciologie et Géophysique de l'Environnement (Laboratorium voor de Gletsjerkunde en voor de Geofysiek van het Milieu) in Chamonix tegenover het Franse persbureau AFP.

Door een stijging van de temperaturen smelten gletsjers en ontstaan meren. De klimatologische opwarming is volgens Moreau echter geen constant en regelmatig gegeven. Zo is de Mer de Glace nabij Chamonix, Frankrijks grootste gletsjer, nu twee kilometer langer dan tijdens de Middeleeuwen. De Mer de Glace is twaalf kilometer lang en tot 400 meter dik. ,,Het is wel zo dat gletsjers smelten en in omvang afnemen'', zegt Moreau.

Europa's grootste gletsjer, de Aletsch in Zwitserland, is in de afgelopen 150 jaar drie kilometer gekrompen. De Aletsch is 22 kilometer lang en op sommige plaatsen tot 900 meter dik. De Bossons, een gletsjer in het massief van de Mont Blanc, heeft 1,2 kilometer in 150 jaar volgens Moreau verloren.

De gletsjermeren kunnen de bron van overstromingen vormen. Zo werd vorig jaar het dorpje Macugnaga in Noord-Italië bedreigd door een zestien hectare groot meer, afkomstig van de gletsjer op de Monte Rosa. Het meer van de gletsjer Rochemolles op de Frans-Italiaanse grens nabij de tunnel van Fréjus is twintig jaar geleden ontstaan. Het water loopt nu richting Italië, maar als het meer groter wordt, dan zal het ook naar Franrkijk gaan lopen en daar voor wateroverlast kunnen zorgen.''

,,Anderzijds heeft de klimatologische opwarming ook meer neerslag tot gevolg waardoor gletsjers gevoed worden'', zegt Moreau. Dat is nu al het geval voor een aantal gletsjers in Noorwegen, Nieuw Zeeland, Argentinië en Groenland.

Met medewerking van Steven Adolf, Hans Buddingh', Thomas Compernolle, Michel Kerres, Titia Ketelaar, Joop Meijnen en Isabel Pierreux.