Credit Suisse na rampjaar op forse winst

Credit Suisse, de op een na grootste bank van Zwitserland, heeft in het tweede kwartaal dankzij drastische bezuinigingen en goede resultaten bij zijn zakenbank CSFB een forse winst geboekt.

Dat heeft Credit Suisse vandaag bekendgemaakt. Vorig jaar maakte de bank nog een groot verlies, met name bij Credit Suisse First Boston, haar Amerikaanse zakenbank. Bovendien moest de bank in haar rampjaar 2002, toen zij de slechtste resultaten uit haar geschiedenis behaalde, forse voorzieningen treffen wegens rechtszaken van klanten die zich door de beleggingsadviezen van CSFB benadeeld wisten.

De nettowinst van de hele groep – met wereldwijd 72 duizend mensen in dienst – bedroeg in het tweede kwartaal 1,35 miljard Zwitserse franc (881 miljoen euro) tegenover een kwartaalverlies van 579 miljoen franc een jaar geleden. Dankzij drastische bezuinigingen wist de groep in het tweede kwartaal de operationele kosten met bijna een kwart te verminderen. Over heel 2002 bedroeg het nettoverlies van de groep nog 3,3 miljard franc.

Bij CSFB, waar de afgelopen twee jaar zesduizend banen zijn geschrapt, was de nettowinst 395 miljoen franc. Vorig jaar leed de zakenbank over heel 2002 een recordverlies van 1,8 miljard franc.

Volgens Credit Suisse zijn de resultaten over de hele linie verbeterd, ook bij de recentelijk nog in moeilijkheden verkerende verzekeringspoot Winterthur (die de bank in 1997 had gekocht), zowel bij leven als niet-leven en pensioenen. Vorig jaar leed Credit Suisse een verlies van bijna een miljard franc op zijn verzekeringen. Verwacht wordt dat de bank Winterthur zal verkopen.

Beleggers reageerden tevreden. De koers van de bank steeg vanmorgen in Zürich met 5 procent. In het tweede kwartaal was de koers al met 52 procent gestegen, de grootste kwartaaltoename in ruim tien jaar.

Credit Suisse is tot nu toe de laatste Europese bank die met sterk verbeterde resultaten komt. Eerder meldde Deutsche Bank een verdubbeling van zijn netto-kwartaalwinst en vandaag maakte Royal Bank of Schotland een stijging met 31 procent van zijn halfjaarwinst bekend.

HSBC, de op een na grootste bank ter wereld, maakte gisteren over het eerste halfjaar een stijging van zijn brutowinst bekend van 26 procent (de bank geeft geen nettocijfer). Dat kwam volgens de Britse bank vooral door de overname voor 14 miljard dollar van de Amerikaanse kredietinstelling Household International. Een overname die de schuld van HSBC ook fors heeft doen stijgen.