Bomaanslag Jakarta kost tien levens

In het zakencentrum van Jakarta is vandaag rond lunchtijd een krachtige autobom ontploft in of vlak voor het Marriott Hotel. Vanmiddag waren er tien doden geborgen, onder wie een Nederlander.

Het Nederlandse slachtoffer is de directeur van de Indonesische dochter van de Rabobank, H. Winkelmolen. Ten minste 74 mensen, onder wie buitenlanders, raakten zwaar gewond. Vanmiddag had nog niemand de aanslag opgeëist. De politie sprak van een `terreurdaad', maar wilde geen mededelingen doen over mogelijke daders. Volgens de landelijke politiechef, generaal Da'i Bachtiar, ging het om een autobom. Gouverneur Sutiyoso van de stadsprovincie Jakarta zei dat vermoedelijk sprake is van een zelfmoordaanslag.

Om 12.40 uur plaatselijke tijd explodeerde de bom, die was verborgen in een Toyota Kijang. De politie heeft het motornummer en het kenteken kunnen vaststellen. De meeste doden en gewonden vielen voor het hotel, in de lobby en in het restaurant. Dat is een geliefde lunchplek voor zakenlieden en diplomaten en op het moment van de ontploffing was het er druk. Binnen enkele minuten waren lobby en restaurant bezaaid met verkoolde lichamen en slachtoffers met glas- en brandwonden.

De explosie sloeg een krater van acht meter doorsnee voor de hotelingang, waardoor de ondergrondse parkeergarage zichtbaar werd. Dit zou kunnen betekenen dat de auto met de bom daar was geparkeerd. De lobby en een groot deel van het restaurant werden verwoest. Het Marriott telt 33 verdiepingen en tot aan de tiende etage sprongen de ruiten.

Het Marriott is het nieuwste vijfsterrenhotel van Jakarta – het werd in 2001 geopend – en staat in Mega Kuningan, een complex met luxe hotels en kantoorgebouwen in het hart van Jakarta's Gouden Driehoek. In de nabije omgeving houdt een aantal grote buitenlandse ondernemingen kantoor. De Amerikaanse gemeenschap in Jakarta vierde op 4 juli de nationale feestdag in het Marriott.

Methode en doelwit van de aanslag wijzen in de richting van Jema'ah Islamiyah (JI), een netwerk van moslimradicalen in Zuidoost-Azië. JI wordt verantwoordelijk gehouden voor de bomaanslag die vorig jaar oktober werd gepleegd op het vakantie-eiland Bali. Daarbij vielen meer dan 200 doden, meest buitenlandse toeristen.

    • Dirk Vlasblom