België: nepstrand zonder files

Goudgeel zand, wuivende palmen, exotische cocktails en tropische ritmes. Welkom in Brussel-Bad/Bruxelles-les-Bains! Zeker tachtigduizend liefhebbers van zon en fun verdrongen zich het afgelopen openingsweekeinde om een plekje op het namaakstrand aan de Akenkaai bij de haven van Brussel.

Burgemeester Freddy Thielemans heeft het idee afgekeken tijdens een bezoek aan zijn collega Bertrand Delanoe, die vorige zomer Paris Plage langs de Seine liet aanleggen. ,,Ze kennen elkaar persoonlijk en hij liet zich inspireren'', aldus een medewerkster van Thielemans. Ook Rotterdam nam het idee over. Vorige maand werd 1.200 ton zeezand per schip naar Brussel gebracht.

Stroken zand en gras wisselen elkaar af over een lengte van een kilometer. Op houten vlonders zijn terrassen ingericht. Jammer dat er niet kan worden gezwommen. Het is wegens de gezondheidsrisico's verboden een duik in het water van de Akenkaai te nemen. Brussel is immers een van de weinige Europese steden die het afvalwater nog ongezuiverd lozen.

Thielemans denkt voor volgend jaar al aan een tijdelijk zwembad. Badgasten die de hitte teveel wordt, kunnen zich opfrissen onder provisorische fonteinen. Beachvolleybal, fitnesscursussen en spelletjes voor kinderen vergroten het vakantiegevoel.

Het hele project kost 250.000 euro, waarvan een deel door sponsors is opgebracht. Wie de vaste zomerse files naar populaire kustplaatsen als Blankenberge, Knokke en Oostende wil mijden, kan dus nog de hele maand augustus terecht in Brussel-Bad. Steeds van woensdag tot zondag.

De meeste Belgen lijken op dit moment vooral de vrolijke kanten van de zomerwarmte te zien. Echte problemen zijn nog nauwelijks gemeld. Of het moeten de aardappeltelers zijn, die vrezen voor hun oogst. Ook de toenemende ozon in de lucht zorgt voor overlast.

De watervoorraden zijn volgens de autoriteiten ook bij de huidige hitte toereikend. En het waterpeil in rivieren en kanalen is ook niet zover gedaald, dat de scheepvaart hinder ondervindt. Wel is sluiswachters geadviseerd meer schepen tegelijk te schutten om verspilling te voorkomen.