Aanklager eist straf Feyenoord

De openbare aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft gisteravond een boete van 50.000 euro geëist tegen Feyenoord. Hij wil dat de Rotterdamse club wordt gestraft, omdat die weigerde de spelers Robin van Persie en Glenn Loovens af te staan voor de interland van het olympisch elftal tegen Wit-Rusland, eind vorig seizoen. De uitspraak is binnen twee weken.

Feyenoord droeg destijds de jeugdige voetballers op mee te gaan met een trip naar Azië, waar de nummer drie van Nederland wedstrijden in Japan en Zuid-Korea speelde. De club had daar grote belangen en was contractueel verplicht een bepaald aantal voetballers uit de A-selectie mee te nemen. Door blessures en andere (A-)interlandverplichtingen was dit zonder het genoemde tweetal volgens de clubleiding van Feyenoord niet gelukt. Aanvankelijk probeerde de bond het tweetal een speelverbod op te leggen, maar zowel Van Persie als Loovens werd door Feyenoord opgesteld tijdens de vriendschappelijke ontmoetingen.

Aanvaller Van Persie en verdediger Loovens protesteerden ook niet tegen het verzoek van Feyenoord, hun werkgever. De aanklager heeft ook een straf geëist tegen de voetballers. Zijn eis was een schorsing voor de Nederlandse competitie van drie wedstrijden, waarvan twee voorwaardelijk. Het nieuwe seizoen begint voor Feyenoord op 17 augustus als NEC in De Kuip op bezoek komt.

Aanklager mr. Westerbeke maakte er een ,,principiële zaak'' van. ,,Vertegenwoordigende elftallen zijn van groot belang voor het Nederlandse voetbal. Het kan niet zo zijn dat clubs om hen opportune redenen weigeren spelers af te staan. Bovendien is het niet aan hen te bepalen of een duel al dan niet van belang is. Daarnaast is nooit door Feyenoord op formele wijze om dispensatie gevraagd. Hooguit mondeling en terloops aan de technische staf'', stelt de aanklager van de Nederlandse voetbalbond.

De raadsman van Feyenoord, mr. Van Benthem, noemde de trip door Azië voor Feyenoord van zeer groot belang. Van Benthem: ,,Het was veel meer dan een commercieel uitje. Feyenoord had deze toer domweg nodig om een sluitende begroting te krijgen. Iets, overigens, wat ook de voetbalbond eist. De club kon ook niet anders dan deze twee spelers meenemen. Er was geen andere mogelijkheid meer om anders aan de contractuele verplichtingen in Azië te voldoen.''

Volgens de advocaat van de Stadionclub waren deze belangen zwaarwegender dan die van het olympisch elftal, dat zelfs volgens de KNVB nog slechts een ,,wiskundige kans'' op kwalificatie voor de eindronde had. ,,Bovendien is er wel degelijk een serieus verzoek om dispensatie naar de KNVB gegaan. Bij monde van Rob Baan (technisch directeur) en Van den Herik (voorzitter). Het bestuur van de KNVB had hierop moeten reageren in plaats van zich te verschuilen achter een simpel `nee' van de betreffende trainer. Dat heeft het achterwege gelaten.''