Zoon president wordt premier Azerbajdzjan

Ilham Aliyev, de zoon van de ernstig zieke president Haydar Aliyev van Azerbajdzjan, is vandaag door het parlement tot premier gekozen.

Met de verkiezing, die plaatsvond op verzoek van de president, effent het parlement de weg voor de 41-jarige Ilham om zijn vader op te volgen. Volgens de grondwet wordt de president, als hij niet in staat is te regeren of als hij sterft, op voorlopige basis opgevolgd door de premier, tot er een opvolger wordt gekozen. Ilham Aliyev kreeg de stemmen van 101 van de 102 aanwezige parlementariërs. De nationalistische oppositie nam niet aan de stemming deel.

Haydar Aliyev, die Azerbajdzjan al dertig jaar – met enkele tussenpozen – regeert, ligt sinds 8 juli in een militair ziekenhuis in de Turkse hoofdstad Ankara. Regeringsfunctionarissen houden hardnekkig vol dat het hem goed gaat, maar volgens de oppositie is de 80-jarige president op sterven na dood – of al dood. Volgens een oppositioneel parlementslid is Aliyev al overleden, maar wordt zijn dood geheim gehouden. Het was vandaag voor de oppositie de reden om de stemming in het parlement te boycotten. Ze bestempelde de benoeming van Ilham Aliyev als ,,een coup''.

Aliyev heeft een hartkwaal. In april zakte hij tijdens een rechtstreeks op de televisie uitgezonden toespraak tot twee keer toe in elkaar; daarbij brak hij – zoals Ilham gisteren bekendmaakte – zeven ribben. Na verpleging in het ziekenhuis van Ankara ging Aliyev weer aan het werk, maar op 8 juli werd hij opnieuw naar Turkije gevlogen. Ilham Aliyev zei na de stemming in het parlement dat zijn vader al had laten weten ,,heel gelukkig'' te zijn met de uitslag van de stemming. Aliyevs Turkse artsen verboden de president vandaag naar Baku terug te keren.

Ilham Aliyev wordt al jaren klaargestoomd voor de opvolging van zijn bejaarde vader (ook al heeft deze zich onlangs kandidaat gesteld voor een nieuwe ambtstermijn als op 15 oktober presidentsverkiezingen worden gehouden).

Al maanden geleden zijn in de regeringskantoren alle foto's van Aliyev vervangen door foto's van hem en zijn zoon. Ilham is vice-voorzitter van de regerende partij Nieuw Azerbajdzjan en vice-president van de staatsoliemaatschappij Socar. Diplomaten in Baku gaan er echter van uit dat Ilham, een playboy met een zwak voor casino's, niet de capaciteiten van zijn vader heeft. Aan de andere kant, zeggen ze, wordt de oppositie niet vertrouwd. Ze is zwak, weinig overtuigend en verdeeld.