Zelfmoord in top Hyundai na schandaal

Een van Zuid-Korea's invloedrijkste zakenlieden, topman Chung Mong-hun van het bedrijf Hyundai Asan, heeft afgelopen nacht zelfmoord gepleegd. De 55-jarige Chung was een van de drijvende krachten achter toenadering tussen Zuid- en Noord-Korea. Hij sprong uit het raam van zijn kantoor.

Chung kwam dit jaar in opspraak door zijn betrokkenheid bij illegale betalingen aan Noord-Korea, om een ontmoeting tussen de leiders van de twee Korea's mogelijk te maken. Deze had in juni 2000 plaats.

In ruil voor medewerking aan de baanbrekende top, in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, blijken de Zuid-Koreaanse regering en Hyundai gezamenlijk 500 miljoen dollar aan Noord-Korea betaald te hebben. Dit maakte een speciale aanklager twee maanden geleden bekend. De toenmalige Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung kreeg in 2000 de Nobelprijs voor de Vrede voor deze top, die een belangrijke stap leek te zijn op weg naar vrede op het schiereiland. Hyundai verwierf exclusieve handelsrechten in Noord-Korea.

Drie jaar na dato begint de top steeds meer problemen op te leveren voor Zuid-Koreaanse politici. Niet alleen is het blazoen van Nobelprijswinnaar Kim Dae-jung bezoedeld, ook de huidige president Roh Moo-hyun – de politieke erfgenaam van Kim – heeft moeite met het aanpakken van de kwestie. Na zijn aantreden in februari stelde Roh een speciale aanklager aan die voor zijn onderzoek zeventig dagen de tijd kreeg. Ook al kwam de rol van de belangrijkste speler, toenmalig president Kim Dae-jung, in die korte tijd niet geheel uit de verf, toch weigerde Roh het mandaat van de aanklager te verlengen. In plaats van president Kim Dae-jung kreeg diens toenmalige adviseur Park Jie-won de zwartepiet toegespeeld. Park zou, aldus de aanklager, zijn gezag hebben misbruikt door Hyundai Asan- topman Chung te vragen om 100 miljoen dollar door te sluizen naar Noord-Korea. Dat Hyundai Asan zelf ook 400 miljoen dollar aan Noord-Korea betaalde voor exclusieve handelsrechten was een ,,legitieme zakelijke beslissing''. Chung werd slechts aangeklaagd wegens illegale transacties met buitenlandse valuta.