Winst van verzekeraar Achmea smelt weg

De winst van verzekeraar Achmea (Centraal Beheer, Zilveren Kruis, FBTO, Avéro, Staal Bankiers) is in het eerste halfjaar met 74 procent gedaald tot 9 miljoen euro. In de vergelijkbare periode vorig jaar realiseerde het financiële conglomeraat een resultaat van 35 miljoen euro.

De premie-inkomsten van Achmea stegen vorig jaar met 16 procent naar 2.766 miljoen euro, mede door een overname in Engeland. Zonder deze overname stegen de premie-inkomsten met 8 procent. Het bedrijf reserveerde 28 miljoen euro voor een reorganisatie.

Ten opzichte van eind vorig jaar zijn de opbrengsten uit beleggingen gestegen, aldus Achmea. Onduidelijk is hoeveel de verzekeraar heeft verdiend met zijn beleggingen.

Moederbedrijf Eureko leed in het eerste halfjaar een verlies van 39 miljoen euro tegen een winst van 250 miljoen een jaar geleden. In de tweede helft van 2002 maakte het concern ook al verlies.

Eureko maakte vanochtend bekend dat het zijn risicoprofiel heeft verlaagd door de aandelenbeleggingen terug te schroeven. Het concern heeft 12,6 procent van al zijn beleggingen in aandelen zitten. De directie van Euroko presenteerde vanochtend `met genoegen' de resultaten. Door de aantrekkende aandelenbeurzen zijn de resultaten verbeterd ten opzichte van de tweede jaarhelft van 2002.