VS waarschuwen voor nieuwe aanslagen

De Amerikaanse ministers van Justitie en Binnenlandse Veiligheid, Ashcroft en Ridge, denken dat het bijna onvermijdelijk is dat in de Verenigde Staten opnieuw een terroristische aanslag gepleegd zal worden. De uitgebreide veiligheidsmaatregelen ten spijt waarschuwden de twee ministers gisteren de Amerikaanse bevolking rekening te houden met een nieuwe aanslag.

,,Wij werken met de wetenschap dat er wéér een zal zijn. We moeten er ons bij neerleggen dat wij een doelwit zijn'', aldus minister Ridge. Zijn collega Ashcroft vertelde – ook in een gesprek met de Amerikaanse tv – dat sinds de aanslagen op 11 september 2001 meer dan honderd nieuwe aanslagen door het terroristennetwerk Al-Qaeda zijn voorkomen.

Het dreigement van Al-Qaedakopstuk Ayman al-Zawahiri dat zijn organisatie nieuwe aanslagen zal plegen als ook maar één van de 660 gedetineerden op de Guantánamo Bay ter dood wordt veroordeeld, versterkte de vrees van Ashcroft en Ridge. Via het televisiestation Al Arabiya in Dubai werd een bandopname verspreid van Al-Zawahiri, een naaste medewerker van terroristenleider Osama bin Laden.

,,Amerika moet een ding weten: wat jullie tot nu toe hebben gezien zijn niets anders dan de eerste schermutselingen. De echte strijd moet nog beginnen'', aldus Al-Zawahiri die wraak zwoer als de `moslimbroeders' door de `nieuwe kruisvaarders' worden `gemarteld' en gedood. De echtheid van de boodschap kon niet worden vastgesteld.

Maar een prominente Egyptische advocaat, Montasser El Zayat, verklaarde tegen het persbureau Associated Press dat hij de stem van de uit Egypte afkomstige Al-Zawahiri herkende als authentiek. Waar het Al-Qaedakopstuk zich bevindt is niet bekend, maar vermoed wordt dat hij in Pakistan verblijft.

Volgens minister Ashcroft is het niet van belang of de band echt is of niet. ,,Wij denken niet dat zij met aanslagen zullen wachten. Wij denken dat zij eerder zullen toeslaan'', aldus Ashcroft. Zes van de 660 vermeende Al-Qaeda en Talibaanstrijders op Guantánamo Bay zullen binnen afzienbare termijn worden berecht door een speciaal tribunaal. Data voor de geheime processen zijn nog niet vastgesteld. De twee Britten en de Australiër die zich in de groep van zes bevinden zullen zeker niet ter dood worden veroordeeld.

De Amerikaanse regering heeft opnieuw een aantal maatregelen genomen om de controle van vliegtuigpassagiers uit te breiden. Reizigers die alleen voor een tussenstop op een Amerikaanse luchthaven zijn om met een ander toestel door te reizen naar een niet-Amerikaanse bestemming, moeten vanaf vandaag ook beschikken over een visum. Het gaat dan om reizigers die als zij een Amerikaanse eindbestemming hadden een visum zouden moeten hebben.