Vliegtuig van El Al verliest stukken

Een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al heeft gisteren boven Nederland enkele onderdelen verloren. De Raad voor de Transportveiligheid is een onderzoek begonnen naar het incident.

Het Israëlische toestel maakte gisteravond kort na zessen een voorzorgslanding op Schiphol. Een band van het landingsgestel van de Boeing 747-200 was bij het vertrek uit New York gesprongen.

Het vliegtuig is op Schiphol gerepareerd. De Raad voor de Transportveiligheid heeft het vliegtuig na inspectie vrijgegeven, waarna het is vertrokken.

Omwonenden van de luchthaven belden zondagavond met de politie toen ze zagen dat het vrachtvliegtuig onderdelen verloor. Na de landing op Schiphol bleek het toestel twee zogenoemde huidplaten te missen. De luchtvaartpolitie heeft proces-verbaal opgemaakt. Een plaat van 80 bij 80 centimeter is in Langeraar gevonden, op de grens van Zuid- en Noord-Holland. Een kleiner L-vormig stuk is nog zoek.

Een monteur van de KLM heeft de beschadiging vanmorgen hersteld. Volgens een woordvoerder van de KLM doet El Al het onderhoud aan haar vliegtuigen zelf, maar moest ,,wegens de vakantieperiode even ingesprongen worden''.

De ruim 25 jaar oude Boeing 747-200 was volgens het hoofdkantoor van EL Al in Tel Aviv onderweg naar Frankfurt. Tijdens het opstijgen van de luchthaven JFK in New York sloeg een van de banden van het landingsgestel lek. De bemanning kreeg van het hoofdkantoor opdracht uit te wijken naar Amsterdam. Op Schiphol is de onderhoudsbasis voor vrachtvliegtuigen van El Al in Europa.

De luchtverkeersleiding werd om vier uur door de bemanning van het vliegtuig ingelicht. Bij de voorzorgslanding stond de brandweer langs de baan. Ingewijden verwijzen naar het ongeluk in Parijs met een Concorde, twee jaar geleden, waarbij een band klapte en het toestel zo zwaar beschadigd raakte dat het verongelukte. Ook de El Al-Boeing kan beschadigd zijn door de harde stukken rubber van de geklapte band.[Vervolg EL AL: pagina 3]

EL AL

El Al: standaard lading

[Vervolg van pagina 1] In de buurt van Langeraar, waar een van de gevallen brokstukken terechtkwam, waren verscheidene ooggetuigen. N.H. Lieverse (71) zat aan de Langeraarse Plassen met zijn vrouw te picknicken toen het geluid van een vliegtuig hem deed opkijken. ,,Er vliegen hier veel toestellen over, maar deze maakte erg veel lawaai''. Wat hem verder nog opviel, was dat het landingsgestel uit was. ,,Dat hebben ze nooit als ze hier overvliegen''.

Lieverse zag vervolgens iets van het toestel ,,afdwarrelen'', volgens hem een stuk van een vierkante meter. Op zes- á zevenhonderd meter van hem vandaan viel de plaat in het water. Een visser heeft het stuk opgedoken.

Het El Al-hoofdkantoor spreekt slechts van één verloren, niet-metalen onderdeel van het vliegtuig, dat onderweg losraakte.

Aan boord van het vrachttoestel waren behalve drie bemanningsleden ook een passagier. Het vliegtuig vervoerde een ,,standaard, goedgekeurde lading'', aldus een woordvoerder in Tel Aviv.

Een El-Al-vrachtvliegtuig van hetzelfde type stortte in 1992 neer op twee flats in de Amsterdamse Bijlmermeer. Bij dit ongeluk kwamen 43 mensen om het leven, onder wie de bemanning van het vrachtvliegtuig.