Vitesse weet niet hoe problemen op te lossen

Twee weken voor de competitie begint weet Vitesse nog niet hoe het de financiële problemen moet gaan oplossen. Supporters op de open dag weten dit wel: ,,Kareltje moet terug.''

Op het moment dat Vitesse serieus in het voortbestaan wordt bedreigd, laat supporter Marco Montis tijdens de open dag de naam van zijn favoriete club voor eeuwig vastleggen op zijn rug. In iets minder dan een uur tijd brandt de plaatselijke tattoo-specialist met Keltische letters de naam `Vitesse' tussen zijn schouderbladen. ,,Vitesse is mijn leven'', verklaart Montis in de schaduw van het Gelredome. En dat leven valt hem een stuk zwaarder sinds hij drie jaar geleden voor zijn betrokkenheid bij supportersrellen een stadionverbod kreeg opgelegd. ,,Maar op 10 januari mag ik weer'', zegt hij met een brede grijns. Plaats genoeg bij terugkeer, want het aantal verkochte seizoenkaarten en businesseats blijft 30 procent achter bij de verwachting. ,,Daar sta ik wel van te kijken'', zegt Montis. ,,Je gaat toch voor de club, niet voor de punten.''

In het afgelopen seizoen wist Vitesse zich ternauwernood te handhaven in de eredivisie en won het thuis slechts drie keer. Het in sportief opzicht slecht verlopen seizoen is volgens bestuurslid Bart Lagerberg van de supportersvereniging slechts één van de redenen voor de teruglopende belangstelling onder supporters en sponsoren. Er zijn meer oorzaken. Zo is de prijs van de seizoenkaarten met gemiddeld 9 procent verhoogd, loopt de service in het Gelredome achteruit en spelen natuurlijk de berichten over de financiële tekorten een rol. ,,Het bestuur zegt in de krant `koop nu een seizoenkaart' maar in datzelfde bericht lees je dat ze dure spelers als Peeters, Claessens of Martel moeten verkopen om uit de financiële problemen te komen. Dan koop je als supporter toch geen seizoenkaart.''

Op de open dag van Vitesse besluiten enkele honderden supporters alsnog een seizoenkaart aan te schaffen. Het totaal aan verkochte kaarten komt daarmee op ruim 13.000, nog altijd fiks minder dan de 18.000 die zijn begroot. De tegenvallende verkoop, in combinatie met minder inkomsten uit sponsoring, heeft de club twee weken voor de competitiestart opgezadeld met een begrotingstekort van twee tot vier miljoen euro.

Geschrokken van de situatie hebben de KNVB en de gemeente Arnhem, die in juni nog tien miljoen euro voor Vitesse vrijmaakte, de club min of meer onder curatele geplaatst en gedwongen te saneren. Het demissionaire bestuur is hierop voortijdig opgestapt, omdat het zich door de gemeente geschoffeerd voelde. De laatste daad van het bestuur was het aanstellen van interim-directeur Theo Mommers. Deze moet, in samenwerking met het nog nieuw aan te stellen bestuur, de financiële problemen oplossen. Mommers zegt druk bezig te zijn ,,de situatie in kaart te brengen'' en nog twee weken nodig te hebben voor een `plan van aanpak'.

Maar de supportersvereniging heeft er volgens bestuurslid Lagerberg geen vertrouwen in dat de nieuwe bestuurders de club zullen redden. Wie dat wel kan? ,,Karel Aalbers'', zegt Lagerberg. De oud-voorzitter, die in februari 2000 vanwege de slechte financiële situatie gedwongen werd terug te treden, wordt gezien als de redder in nood. In een brief aan de gemeente Arnhem pleiten de supportersvereniging en de businessclub van Vitesse voor de terugkeer van Aalbers. Aalbers staat, in samenwerking met projectontwikkelaar TCN, garant voor meer sponsorinkomsten. De supportersvereniging zegt inzage te hebben gehad in kant en klare contracten met bedrijven die bereid zijn om Vitesse te sponsoren, op voorwaarde dat Aalbers terugkeert. Namen? ,,Nee, die kunnen we niet noemen'', zegt Lagerberg. ,,Bovendien waren de namen op de contracten onleesbaar gemaakt.'' Aalbers heeft na zijn vertrek al eerder geschermd met een investeerder die 45 miljoen euro in Vitesse wilde steken.

Ook op het plein voor het Gelredome, waar de supporters zich amuseren met straatvoetbal, skelteren en buikglijden, gonst de naam van Aalbers. ,,Kareltje moet terug'', roept Theo Huberts uit Huissen, twee biertjes in de hand. ,,Sinds Aalbers weg is, is er geen beleid gevoerd'', verklaart zijn compaan Albert Peters, eveneens een kwart eeuw supporter.

Aalbers wordt vereerd door de harde kern, hoewel hij de club door zijn ambities met hoge financiële lasten heeft opgezadeld. ,,Zijn polsstok is wat hoog'', erkennen Huberts en Peters. ,,Maar ja, anders stonden we hier niet'', zeggen ze met een knik richting stadion Gelredome, dat onder leiding van Aalbers tot stand kwam. In een reactie op de lobby voor Aalbers zegt interim-directeur Mommers `niets uit te sluiten', dus ook een terugkeer van Aalbers niet. Maar volgens de gemeente Arnhem zit er een bestuursfunctie voor Aalbers niet in, zolang hij door het openbaar ministerie verdacht wordt van strafbare feiten. Het OM wil Aalbers vervolgen voor belastingfraude en valsheid in geschrifte rond de transfers van de oud-spelers Makaay, Vierklau en Machlas. ,,Maar Aalbers mag natuurlijk wel sponsors aanleveren'', zegt een woordvoerder van de gemeente.

De spelers lijken zich ogenschijnlijk niet druk te maken over de financiële perikelen. ,,Ik speel hier drie jaar, en elk jaar hoor ik dit soort verhalen'', zegt spits Bob Peeters terwijl hij geduldig handtekeningen uitdeelt.

Dat Vitesse liever zou zien dat Peeters, één van de duurdere krachten, zijn handtekening zet onder een contract bij een andere club, is hem niet bekend. ,,Ik lees het ook, maar niemand heeft mij wat verteld.''

    • Martin Steenbeeke