Venkelpuree

Afgaande op de kruidenleer is het vreemd dat venkel niet dagelijks wordt geconsumeerd. Het zaad maar ook de plant is een panacee. Venkel zou helpen tegen darmgassen, kolieken, braken, diarree, hoest, kinkhoest, astma, koorts, pijn, slapeloosheid, overgangsklachten, stremming van moedermelk, dronkenschap en slangenbeten. Kerkgangers in de Middeleeuwen kauwden op de zaadjes om de preek te kunnen doorstaan zonder dat hun maag begon te rommelen. Kortom, wat let u om venkel op tafel te zetten? Volg het voorbeeld van de plattelanders in Zuid-Europa, die nooit zullen aarzelen om in de berm wat teer groen van wilde venkel te plukken om daarmee hun gerechten te kruiden. Nu is het de goede tijd voor venkel, want de geschubde groente komt van juni tot november vers uit eigen land. In andere jaargetijden moeten we het doen met import die enige tijd onderweg is geweest.

Haal van de venkel de stelen en een plak aan de onderkant af. Snijd de venkelbol in kwarten en verwijder daaruit de (goed zichtbare) harde kern. Snijd de kwarten in stukjes en kook die in water met zout in een kwartier gaar. Pureer de venkel met de crème fraîche en breng dit op smaak met zout, peper en dille. Dep de visfilet(s) droog en strooi er zout en peper over. Verhit de olie in een grill- of koekenpan en bak de filet twee tot drie minuten per kant, al naar gelang de dikte en de gewenste gaarheid. Serveer de vis op de venkelpuree met een schijf citroen. Er kan ook een saus bij. In Pernod is venkel verwerkt en daarom smaakt ook die drank naar anijs. Kook in een pannetje de wijn en de Pernod, met de snippers sjalot, in tot twee eetlepels vocht. Klop klontjes boter een voor een door het vocht. Breng de saus op smaak met zout, peper en citroensap.

Deze week verder recepten voor lamstongetjes, amandelcrumble, een bijgerecht, lamssoep, en aardbeikroketten.

    • Annelène van Eijndhoven