Shell en Chinese partner sluiten miljardenlening af

Het energieconcern Koninklijke/Shell Groep heeft samen met zijn Chinese partner China National Offshore Oil Corp (Cnooc) een banklening van 2,7 miljard dollar (2,4 miljard euro) afgesloten om de bouw van een petrochemische fabriek in China te financieren. Dat meldde de China Daily zaterdag in zijn editie die in Hongkong verschijnt.

Het gaat om een joint venture (beide 50 procent) in Huizhoe in de Zuid-Chinese provincie Guangdong. De fabriek, waarvan de bouw al is begonnen, moet in 2005 klaar zijn en jaarlijks ruim 800.000 ton ethyleen en 2,3 miljoen ton andere chemische producten produceren. In China is een tekort aan

ethyleen, de grondstof voor een hele reeks kunststofproducten, variërend van cd-schijfjes en pvc-pijpen tot textiel.

Met het project is een totale investering gemoeid van 4,3 miljard dollar. Volgens de China Daily vormt de Huizhoe-fabriek de grootste private investering in China tot nu toe. In een verklaring van Cnooc waar de Chinese staatskrant uit citeert schat de Chinese oliemaatschappij de jaarlijkse omzet die `Huizhoe' zal voortbrengen op 1,7 miljard yuan (182 miljoen euro).

De vorige week afgesloten banklening is goed voor zo'n 60 procent van de totale financiering, de overige 40 procent betalen de bedrijven uit eigen middelen.

Chinese banken financieren 2 van de 2,7 miljard dollar; acht buitenlandse banken, waaronder het Duits-Nederlandse Gerling-NCM en banken uit de Verenigde Staten en Japan, verstrekken de rest van het krediet. De Chinese banken zouden zich tevens bereid hebben getoond om later, tegen de tijd dat de bouw van de petrochemische fabriek haar voltooiing nadert, nog eens 250 miljoen dollar in het project te steken.

Een woordvoerder van Shell zegt het bedrag van de lening niet te kunnen bevestigen, maar beaamt dat ,,bij projecten in deze orde van grootte uiteraard ook voor financiering gezorgd moet worden''. Het afsluitingen van bankleningen hoort daarbij. Shell ontplooit vele activiteiten in China, waaronder de aanleg van een 4.000 kilometer lange pijpleiding, en investeert de komende vijf jaar circa 5 miljard dollar in het land.