Rigoletto als roze operafilm

Radicaal anders en toch geheel in de traditie van het `Verona van Weststellingwerf' is dit jaar de opera in het weiland bij het Zuid-Friese Spanga. Corina van Eijk heeft Verdi's Rigoletto op film gezet en die wordt bij een rietkraag gedraaid op een doek voor een tribune met 350 mensen. Hoe vreemd het ook lijkt, de film maakt minstens zoveel indruk als een echte live-voorstelling.

Het bijzondere is dat Van Eijk, die eerder al video verwerkte in een voorstelling van Aida, nu een echte operafilm heeft gemaakt. Het is de eerste Nederlandse operafilm en het is géén gefilmde operavoorstelling. Van Eijk, zoals altijd dwars en eigenzinnig, zet Verdi's ouderwetse griezelverhaal naar haar hand, plaatst het in het heden en vertelt het met de flitsende mogelijkheden die film biedt met camerabewegingen, montage, flashbacks en het gelijktijdig tonen van verhaalelementen.

Het resultaat is Rigoletto als een roze film over moderne jongeren in de jaren '50. De jeunesse dorée beleeft la vie en rose met vrije seks. Het thuis opgesloten meisje Gilda wordt zeer gewild ontmaagd door een geile rijke jongen met villa en zwembad en een hofhouding van vreselijke vriendjes. In de `echte' opera was hij nog de hitsige hertog van Mantua. Het loopt uit op een conflict met de oudere generatie. Gilda's overbezorgde vader Rigoletto wil de minnaar laten vermoorden, maar Gilda offert zich welbewust voor hem op. Tijdens La donna è mobile rolt haar lijkzak van de dijk en Rigoletto's dochter sterft in het rietland, dat we naast het filmdoek zien.

Zoals altijd accentueert Van Eijk het drama met humor. Bij de opnamen zijn muziek en acteren losgekoppeld, wat allerlei grappen mogelijk maakt. We horen Gilda haar Caro nome-coloraturen zingen terwijl ze ondergedompeld in het badwater bellen blaast. En het liefdesstel kust elkaar een liedesduet lang vol op de mond.

Seks was er altijd al in Spanga en die is er hier ook. We zien alle hitsigheid in de praktijk, nog aangevuld met gewoon bloot. Full frontal nude van Gilda in bad en ook van haar minnaar, die wordt klaargemaakt voor het zwembad. Twee serviele meisjes helpen de zeer viriele Portugese tenor Charles Alves da Cruz als een klein kind uit zijn roze pijamabroekje en hijsen hem dan in een roze zwembroekje, dat maar niet goed naar boven wil.

Alleen de ruimdenkende en onbekommerde zingende vriendenkring die Corina van Eijk in de loop der jaren om zich heen heeft verzameld, maakt het mogelijk om zó'n bijzondere film te maken, interpretatief overtuigender dan menige `gewone' Rigoletto. Wie de zon in het water kan zien schijnen beleeft in het weiland een heerlijke avond met filmmuziek van Verdi. In het najaar verschijnt de film op dvd bij Challenge.

Voorstelling: Rigoletto van G. Verdi door Opera Spanga. Regie: Corina van Eijk. Gezien: 1/8, Spanga. Herh.: t/m 17/8. Inl. www.operaspanga.nl, 020-4751135 of 0561-480951.

    • Kasper Jansen