Raadsels rond stamboom

Regisseur en schrijver Stephen Poliakoff heeft iets met foto's. Dat was te zien in zijn oogstrelende Britse miniserie Shooting the past van vorig jaar augustus over een fotoarchief met een collectie zeldzame foto's en vanavond in Perfect strangers. Poliakoff kwam op het idee voor deze nieuwe serie door een reünie van zijn familie in 1996. De meesten kende hij niet, maar hij kwam wel verbazingwekkende dingen aan de weet.

Het verhaal over de Symon-familie begint met een grote reünie van ouders, tantes, ooms, neven, nichten en achterneven en -nichten in een deftig Londens hotel. Een bonte verzameling van oudjes, louche kooplieden, huizenbezitters, gefortuneerden en zwarte schapen. Ook taxateur Daniel Symon (Matthew MacFadyen) is samen met zijn ouders Raymond (Michael Gambon, bekend van The singing detective) en Esther (Jill Baker) voor het weekend uitgenodigd, ofschoon ze al twintig jaar geen enkel contact meer met hun familie hebben. Vader Raymond gaat met tegenzin mee, want hij moet niets hebben van familie, stambomen en genealogie.

Tijdens de bijeenkomst beseft Daniel dat de familiegeschiedenis zoals hij die van zijn ouders weet niet de werkelijkheid is. Er broeien emoties en er zijn minder fraaie dingen gebeurd. Veel van de aanwezigen kent hij niet, maar hij raakt al snel in contact met zijn tante Alice (Lindsay Duncan), zijn nicht Rebecca (Claire Skinner) en haar broer Charles. Verder volgen raadselachtige bezoeken aan huizen in de buurt. Na het grote banket belandt hij op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Niet onbelangrijk in de eerste aflevering is de rol van archivaris en pedigree hunter Stephen die allerlei informatie (oude foto's) over de familie heeft verzameld en voor alle bezoekers bij binnenkomst een stamboom heeft gemaakt. Hij laat in een apart zaaltje zien wat hij allemaal heeft gevonden.

Deze ruim vier uur durende productie begint nogal brokkelig en chaotisch. De kijker krijgt een roffel van beelden die op het eerste gezicht niets met elkaar van doen hebben. Daniel ziet voor het eerst jeugdfoto's van hemzelf waarvan hij het bestaan niet kende, er zijn gevisualiseerde dromen, mysterieus gehuil, flashbacks, binnen- en buitenopnamen en nazi-Duitsland en de joodse familietak komen aan de orde. Ongetwijfeld vallen de puzzelstukjes in de komende delen op hun plaats.

Perfect strangers, VARA, Ned.3, 22.50-0.30u., tweede en derde aflevering op 11 en 18 augustus.

    • Markus Meulmeester