Probleem kost bestuurder TPG de kop

De voortdurende problemen bij de divisie logistiek van post-, expresse- en logistiekconcern TPG hebben geleid tot het vertrek van het Italiaanse bestuurslid Roberto Rossi.

De bestuurder was sinds 1999 al verantwoordelijk voor de divisie logistiek. TPG maakte zijn vertrek vanochtend bekend bij de publicatie van de halfjaarcijfers. Het bedrijf boekte in het afgelopen halfjaar een omzet van 5.853 miljoen euro, een stijging van 1 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat na belastingen daalde licht, naar 283 miljoen euro. Maar zonder rekening te houden met de stijging van pensioenlasten en eenmalige kosten voor de sanering van de logistiekdivisie, steeg de winst met ruim 5 procent tot 303 miljoen euro.

Terwijl de divisies post en expresse naar verwachting bijdroegen aan de concernwinst bleken de activiteiten van logistiek, ondanks een licht hogere omzet in de eerste zes maanden van dit jaar, de helft minder winstgevend te zijn dan vorig jaar. Het zijn vooral de logistieke werkzaamheden in Frankrijk en Duitsland die problemen opleveren, alsmede die in Italië buiten de automobielsector. Daar zorgde een exclusief contract met Fiat juist voor een toename van het TPG-personeel in het afgelopen half jaar met 10.000 tot momenteel 160.000 wereldwijd.

Bestuursvoorzitter Peter Bakker van TPG wijt de problemen in de drie landen aan de ,,bijeengesprokkelde acquisities'' die het integreren van de bedrijfsonderdelen moeilijker maakt. TPG gaat nu voor bijna 200 miljoen euro afwaarderen op de goodwill en de bezittingen van de betrokken bedrijven in deze landen. Het afstoten van bedrijven wordt niet overwogen. ,,We zijn door het diepste punt heen'', aldus Bakker.

TPG heeft de managing director van zijn onderdeel TNT Logistiek Noord-Amerika, David Kulik (55), per 1 september benoemd tot opvolger van het vertrekkende bestuurslid Rossi (60). Kulik gaf al leiding aan een intern programma dat beoogt de winstgevendheid van de divisie logistiek te vergroten. In Frankrijk werden onder meer twee verlieslatende contracten beëindigd, waarvan één met het supermarktconcern Carrefour. TPG verwacht niet dat de resultaten hiervan al dit jaar in de cijfers zichtbaar zullen zijn.

Gaande man Rossi krijgt, volgens oude afspraken, een `vertrekvergoeding' van bijna 2 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Bakker noemde dat bedrag ,,natuurlijk veel geld, vooral als je een bedrijf verlaat'', maar wees erop dat TPG het uit 1991 stammende contract van Rossi met het destijds zelfstandige TNT heeft te respecteren. Omdat TPG verwacht voorlopig geen grote aankopen te zullen doen, wil het bedrijf de aandeelhouders meer laten delen in de winst. Het bedrijf denkt daarbij aan 40 procent van de nettowinst.