Om te zoenen

De Achterpagina is deze zomer op zoek naar extremen. Vandaag de mooiste missen van een wielercriterium.

De Wateringse wielerdag kent maar liefst drie rondemissen. Om acht uur 's ochtends zaten ze bij de kapper, al vanaf half elf huldigen ze wielrenners, en 's avonds als de profs rijden zijn ze nog steeds in touw. ,,Ik denk dat Boogerd, Kemna en Cooke op het podium staan, ik weet alleen niet in welke volgorde.'' Petra Veenman (25 jaar), groepleidster op een kinderdagverblijf, durft zich wel aan een voorspelling te wagen. Zij is Miss Rijnfoort Makelaars, en draagt een lange zwarte jurk.

De lange, blonde Judith van der Lans (25), medewerkster van de plaatselijke Rabobank, is Miss Westland. Ze draagt een gestreepte broek en een roze truitje. Ook de gebruinde Patricia van der Helm (24) werkt bij de Rabobank. Ze is gekleed in een donkerbruin topje, een jasje en een kort rokje en heeft een gepiercete navel. Zij is de Rabomiss. Allen dragen een sjerp met daarop de naam van de sponsor.

Op de Wateringse Wielerdag, 31 juli jongstleden, draaien de renners hun rondjes tegen de achtergrond van kermis, muziek, bier en patat, de missen kijken enthousiast toe. Ze vinden het niet erg vooral op hun rondingen beoordeeld te worden. Patricia: ,,we zijn hier alleen om mooi te zijn''. Judith: ,,ik vind het een eer - als ze je lelijk vinden, vragen ze je niet. Ik vind overigens niet dat ik er nu sexy uitzie, maar ik wil er wel leuk uitzien. Als je verlegen bent, word je geen rondemiss. Ik wil aandacht.''

Patricia: ,,Aandacht ja, daarom doe ik dit. Ik heb ook figurantenwerk gedaan bij tv-series. Maar ik woon nu twee maanden samen en merk dat ik er niet zo'n zin meer in heb. Ik wil tijd aan mijn huis besteden.''

De missen zijn in trek, ze worden luid toegejuicht door het publiek. Patricia: ,,en sommige renners vragen voor de wedstrijd: `Mag ik nu vast de zoenen, miss?''

De taak van de rondemiss is te dienen; volop ruimte voor fantasie natuurlijk. Profwielrenner Bart Voskamp: ,,in het peloton wordt er nauwelijks over rondemissen gesproken. Het is wel leuk, die meiden zien er mooi uit, maar ze zijn toch meer het visitekaartje van de organisatie. Ik ga er niet harder van rijden, het is maar een kusje hoor''. Maar Nederlands kampioen Rudi Kemna stelt: ,,Ja, we praten binnen het peloton wel over die meiden. Het meisje dat mij huldigde bij het NK was deze week weer rondemiss bij een criterium; ik heb nog met haar in de kroeg gezeten. Ik ben getrouwd, maar een rondemiss is toch een publieksvrouw, daar mag je goed naar kijken.'' En de Australiër Baden Cooke, sensationeel winnaar van de groene trui in de Tour de France, zegt: ,,They are very beautyful here. I'm single; maybe I should ask one of them for a drink afterwards.'' Patricia, desgevraagd: ,,nou .. eh leuk. Maar ik heb hartstikke verkering en de anderen ook! Twee jaar geleden won Matthijs Delen de amateurwedstrijd. Vooraf had hij tegen zijn vrienden gezegd: `ik neem de beker én de rondemiss mee naar huis.' Die avond zoenden we, en we hebben een paar maanden wat gehad. Dus soms gebeurt er wat.''

De profs rijden hun honderd rondjes (62 kilometer) in een moordend tempo. Petra heeft de uitslag goed voorspeld: 1. Cooke, 2. Kemna, 3. Boogerd. Deze renners staan op het erepodium. De missen zoenen elke renner drie keer, overhandigen hen bloemen en een kistje druiven. Cooke is wat verlegen, hij lijkt al die aandacht niet gewend. Judith, van het podium aflopend: ,,Mijn wangen zijn nu ook bezweet. Maar ik kan het er niet vanaf vegen vanwege mijn make-up, dus ik laat het opdrogen.'' De rondemissen, de renners en de organisatie verdwijnen naar een feestje.

    • Renzo Verwer