Noord-Korea uit woede over gezant Bolton

Noord-Korea weigert nog contact te hebben met de Amerikaanse onderminister John Bolton nadat deze vorige week fel uithaalde naar ,,schurkenstaat-leider Kim Jong-il''. Wel blijft de regering in Pyongyang bereid om met de Verenigde Staten en zijn buurlanden te onderhandelen over haar kernwapenprogramma.

Eind vorige week maakte Noord-Korea bekend dat het instemt met het voeren van multilateraal overleg tussen de zes belangrijkste landen in de regio, iets waarop de Verenigde Staten al geruime tijd aandrongen. De bekendmaking kwam vrijwel tegelijk met een toespraak van Bolton, onderminister voor Wapenbeheersing, in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. De Amerikaanse topdiplomaat Bolton noemde Kim Jong-il niet alleen leider van een ,,schurkenstaat'', maar hij zei ook dat Kim ,,leeft als een koning, terwijl hij honderdduizenden mensen gevangen houdt in kampen en miljoenen wegzinken in wanhopige armoe.''

Boltons woorden kunnen slechts afkomstig zijn van ,,een beest dat niet beschikt over verstandelijke vermogens'', aldus een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een zaterdag uitgegeven bericht van het staatspersbureau KCNA. In dat bericht wordt Bolton ook als ,,een stuk vuil'' aangeduid. De speech van Bolton ,,roept twijfels op of de VS werkelijk willen onderhandelen''.

Desondanks besluit Noord-Korea om het aanbod tot multilateraal overleg door te zetten, aangezien Boltons woorden ,,anders zijn dan recente uitlatingen van de Amerikaanse president''. President George W. Bush sprak afgelopen vrijdag in een interview met Amerikaanse media over ,,Mister'' Kim Jong-il – tot dusver niet de gebruikelijke aanduiding voor de Noord-Koreaanse leider.

Bolton zelf ontweek afgelopen vrijdag op een persconferentie in Tokio de vraag of zijn harde uitspraken over Kim Jong-il geen obstakel zouden zijn in de plots aangekondigde onderhandelingen met Noord-Korea. Hij stelde slechts dat hij nu eenmaal ,,een realist'' is in de regering Bush. Wat Noord-Korea betreft mag Bolton echter niet aan de onderhandelingen deelnemen. De in principe aangekondigde onderhandelingen zullen gaan tussen de Noord-Korea, de VS, China, Rusland, Zuid-Korea en Japan. Datum en plaats zijn nog niet vastgesteld.