Nieuw Feyenoord kan oude garde nog niet doen vergeten

Wat de glorieuze presentatie van het nieuwe Feyenoord aan het morrende legioen had moeten worden, eindigde zaterdagavond in een kansloze nederlaag. De seizoensouverture tegen Celta de Vigo ging net als de drie eerdere oefenwedstrijden tegen profclubs verloren. Voor 35.000 toeschouwers pakte de Spaanse subtopper met een krappe 1-0 de verdiende overwinning. De uitgeholde formatie van Bert van Marwijk werd door de eigen aanhang op weg naar de kleedkamers getrakteerd op een fluitconcert.

Van Marwijk weigerde om na amper drie weken voorbereiding te gaan doemdenken. Dat Feyenoord tegen de nummer vier van Spanje weinig had in te brengen, was volgens hem te wijten aan tal van oorzaken. Zo stelde de coach vast dat hij vanaf 7 juli constant met een wisselende formatie heeft moeten aantreden. Moeten nieuwelingen als Peter van den Berg, Dirk Kuijt, Jean Carlos Dondé, Danko Lazovic en Alfred Schreuder tijd en krediet krijgen om te wennen. En wilde Van Marwijk er uitdrukkelijk op wijzen dat Celta de Vigo ,,een zeer gelouterde tegenstander'' moest worden genoemd. Al had de oefenmeester naast slechte ook goede dingen gezien en heeft hij nog altijd vertrouwen ,,in de mogelijkheden van deze selectie''.

Ondanks de vele verzachtende omstandigheden die Van Marwijk aanvoerde voor het povere optreden werd nu al pijnlijk duidelijk dat Feyenoord niet ongestraft afscheid zal kunnen nemen van de vier vertrokken basisspelers. Met het vertrek van Pierre van Hooijdonk, Bonaventure Kalou, Paul Bosvelt en Brett Emerton is het elftal een steunpilaar in elke linie kwijtgeraakt. De nieuwe aankopen zijn één voor één met veel ambities begonnen aan een avontuur bij de Stadionclub, maar succes op basis van resultaten uit het verleden is dit jaar in Rotterdam allerminst verzekerd.

Buiten dat Feyenoord ontegenzeggelijk aan kwaliteit heeft ingeleverd, is de technische staf ook nog eens opgezadeld met een selectie die volledig uit balans is. Terwijl de club al weken zoekt naar versterkingen voor het middenveld (Denny Landzaat of Hossam Ghaly) is het aantal beschikbare aanvallers inmiddels gegroeid tot elf (!). De komende weken zal een aantal spelers ongetwijfeld te horen krijgen dat ze hun heil elders mogen gaan zoeken. Zo was het een veeg teken voor Anthony Lurling, Leonardo en Ebi Smolarek dat ze zaterdagavond niet eens tot de selectie van achttien man behoorden. Zeker als daarbij in ogenschouw wordt genomen dat Shinji Ono en Kees van Wonderen terug zullen keren na blessures.

De vorige week van NAC Breda overgekomen Schreuder mocht zonder dat hij ook maar één minuut met de groep had getraind een helft lang de lijnen uitzetten op het middenveld, waar de aan zijn enkel geblesseerde Ono nog weken gemist zal moeten worden. Het was veelzeggend dat de nieuwe nummer zes van Feyenoord direct als een versterking gold. Door de inbreng van Schreuder slaagden de Rotterdammers er na rust bij vlagen in om mogelijkheden af te dwingen tegen de ploeg uit het noorden van Spanje. Lazovic wist zich met enkele knappe acties te onderscheiden, maar de jonge spits bewees zich nog niet als een koele afmaker.

In de eerste helft waren de middenvelders Gill Swerts en Jorge Acuña als kleine jongens aan de kant gezet door de middenlinie van Celta, waar de slimme Rus Alexander Mostovoi het spel bepaalde. Voor rust kwam de roodwitte formatie amper in de buurt van het doel van de club, die deze maand kwalificatie voor de Champions League hoopt af te dwingen tegen het Bosnische Leotar of het Tsjechische Slavia Praag. Celta de Vigo daarentegen wist de weg naar het doel van Feyenoord na vier minuten al te vinden. Op pijnlijke wijze legde Edú de zwakke plek in de verdediging bloot door langs de twijfelende Patrick Paauwe te snellen en de bal langs de matig keepende Edwin Zoetebier te schuiven. Een deel van de Feyenoord-aanhang begon toen al cynisch om de vertrokken Bosvelt te roepen. In de 86 minuten die volgden wist het nieuwe Feyenoord de supporters nog niet voor zich te winnen.

In vier oefenwedstrijden tegen buitenlandse profclubs liep Feyenoord steeds tegen een nederlaag aan. In de reeks tegen Hannover 96, FC Nürnberg, Manchester City en Celta de Vigo kwam de ploeg slechts één keer tot scoren. Volgende week volgt een nieuwe test als de Rotterdammers in Engeland op bezoek gaan bij Portsmouth. Op 17 augustus wacht voor Feyenoord de openingswedstrijd van de competitie thuis tegen NEC.

De clubleiding van Feyenoord heeft de afgelopen tijd laten weten dat er van een overgangsjaar geen sprake kan zijn. Volgens voorzitter Jorien van den Herik moet ook de huidige formatie de strijd om het landskampioenschap aan kunnen gaan. Van Marwijk zag zijn ploeg in de afgelopen drie seizoenen steeds ruim voor het einde afhaken in het gevecht om de titel. In tegenstelling tot de concurrenten Ajax en PSV is Feyenoord er eerder zwakker dan sterker op geworden. Feyenoord rest voorlopig niet veel anders dan de hoop dat de selectie op wonderbaarlijke wijze in elkaar gaat passen.

Feyenoord

0

Celta de Vigo

1

Ruststand 0-1. 4. Edú 0-1. Schds: Jol (Ned). Tsch: 35.000. Gele kaarten: Van den Berg (Feyenoord) en Milosevic (Celta de Vigo).

    • Koen Greven