Montoya wint Grand Prix Duitsland

De Colombiaanse coureur Juan Pablo Montoya heeft gisteren met zijn Williams de Grand Prix van Duitsland in de Formule I gewonnen. Hij bleef op Hockenheim de Schot David Coulthard (McLaren) en de Italiaan Jarno Trulli (Renault) voor.

Voor drie prominente coureurs was de race al na een paar seconden voorbij. Bij de start raakten de wagens van Kimi Raikkönen (McLaren), Ralf Schumacher (Williams) en Rubens Barrichello (Ferrari) elkaar. Door de botsing raakten ook de auto's van Heinz-Harald Frentzen (Sauber), Justin Wilson (Jaguar) en Ralph Firman (Jordan) onherstelbaar beschadigd. Jos Verstappen (Minardi) viel later uit met mechanische problemen.

Na de gecompliceerde crash bij de start kwam de veiligheidsauto voor vier ronden het circuit op. Daarna reed Juan Pablo Montoya, die vanaf poleposition was gestart, op zijn gemak naar de overwinning. Het was zijn tweede zege in dit seizoen. Eerder won hij op het stratencircuit van Monaco.

Met 65 punten staat Montoya nu op tweede plaats in het klassement voor het wereldkampioenschap, zes punten achter titelhouder Michael Schumacher. De Duitser viel voor eigen publiek vier ronden voor het einde van de tweede naar de zevende plaats terug door een geklapte achterband.

Het incident bij de start kwam voor een belangrijk deel op naam van thuisrijder Ralf Schumacher. De Duitser vergiste zich in de snelle opmars van Raikkönen, die buitenom naar voren reed. Schumacher week iets naar buiten uit, raakte de bolide van de Fin, die op zijn beurt de trage Barrichello aanreed. Raikkönen dook daarop met flinke snelheid de bandenstapel in. De wagens van Wilson, die debuteerde voor Jaguar, en Firman werden door rondvliegend materiaal eveneens getroffen.

,,Het kan een keer gebeuren, zo'n startongeluk, zeker met zoveel auto's kort op elkaar'', reageerde Ralf Schumacher laconiek. ,,Zoiets doe je natuurlijk niet opzettelijk. Voor mijzelf is het heel teleurstellend en ook voor het Duitse publiek is het niet leuk. Maar ik vind dat ik niet te veel naar links uitweek. Ik probeerde alleen maar mijn positie te verdedigen.''

De internationale autosportfederatie FIA heeft Ralf Schumacher gisteren wel gestraft voor zijn aandeel in de crash. Hij moet moet bij de volgende Grand Prix, eind augustus in Hongarije, tien startposities lager starten dan voor welke hij zich kwalificeert. Schumachers renstal Williams tekent beroep aan tegen de straf.

Verstappen moest halverwege de race de strijd staken met problemen in zijn versnellingsbak. ,,Tijdens het rijden ging het terugschakelen al niet zo soepel'', legde de Limburger uit. ,,Na mijn pitsstop kon ik de auto zelfs niet meer in zijn eerste versnelling krijgen. Toen was het meteen afgelopen.'' Verstappen kwam goed weg bij de start. ,,Er gebeurde veel en ik zag bijna niets. Ik moest hard remmen om een aanrijding te voorkomen. Daardoor raakten mijn twee voorbanden beschadigd. Helaas stond mijn ploeg niet klaar in de pits om de stop snel af te handelen. Ook de banden waren er niet. Tsja.'' (ANP)

Het circuit van Francorchamps keert volgend jaar terug op de racekalender van de Formule I. Bernie Ecclestone heeft dat zaterdag toegezegd, nadat de voorman het circuit dit jaar meed omdat België, veel eerder dan andere EU-lidstaten, al een verbod op tabaksreclame invoerde. Het autosportevenement moet het grotendeels hebben van sigarettenreclame hebben. Het reclameverbod kwam er onder druk van de groene regeringspartijen in het vorige kabinet-Verhofstadt. Na het zware verlies van de Groenen bij de verkiezingen in mei vielen zij buiten de regering en is de reclameban weer opgegeven. Daarop heeft Ecclestone Francorchamps weer op de agenda gezet. In de hele EU is vanaf 2006 een verbod op tabaksreclame van kracht.