Kerk in VS benoemt homo tot bisschop

De Anglicaanse kerk in de Verenigde Staten heeft gisteren voor het eerst in haar geschiedenis ingestemd met de bisschopsbenoeming van een openlijk homoseksuele man.

De aanstelling van de 63-jarige Gene Robinson tot bisschop in New Hampshire moet vandaag weliswaar nog worden bekrachtigd door een college van Anglicaanse bisschoppen, maar die zullen zich er naar verwachting niet tegen verzetten. Gisteravond sprak het Huis van Afgevaardigden van de Episcopal Church, zoals de Anglicaanse kerk in de VS heet, zich met een ruime meerderheid uit voor Robinsons benoeming. In het Huis zitten zowel vertegenwoordigers van de kerk als leken.

De bisschop in spe zelf toonde zich zeer verheugd over zijn aanstelling. Hij zei te hopen dat hij geen bron van verdeeldheid binnen de kerk zou vormen. Dat laatste is overigens al enigszins gebeurd. Veel conservatieven binnen de VS en ook binnen de Anglicaanse kerk in meer behoudende streken, in het bijzonder in Afrika en Azië, hebben hun verontwaardiging uitgesproken over de voorgenomen benoeming. Een groep conservatieve Anglicanen in de VS sprak in een verklaring van ,,een tragische beslissing''.

Robinson is aanvankelijk getrouwd geweest en heeft twee kinderen. Na zijn scheiding ging hij echter een homoseksuele relatie aan met een man met wie hij inmiddels al veertien jaar samenwoont. Hij zei overigens gisteren niet speciaal een homoseksuele bisschop te willen zijn. ,,Ik denk dat ik meer voor homoseksuelen en lesbiennes in de Kerk kan doen door een goede bisschop te zijn dan door een homoseksuele bisschop te zijn'', aldus Robinson.

De discussie over de benoeming van Robinson valt samen met die over het homohuwelijk. President Bush kondigde vlak voor zijn vakantie aan dat zijn regering laat uitzoeken hoe dat met juridische middelen kan worden tegengehouden. Ook het Vaticaan heeft katholieken eind vorige week nadrukkelijk opgeroepen om het homohuwelijk zoveel mogelijk te bestrijden.