Hevige bosbranden woeden in Canada en VS

Het westen van Canada is getroffen door de ernstigste bosbranden in vijftig jaar. In British Columbia en Alberta hebben 11.000 mensen hun woningen moeten ontruimen als gevolg van het nog steeds om zich heengrijpende vuur. Tientallen gebouwen zijn al in de as gelegd. Er zijn tot dusverre echter geen mensen om het leven gekomen.

Het vuur heeft op veel plaatsen vrij spel door een lange periode van warm en droog weer, dat op het ogenblik bovendien gepaard gaat met hevige windstoten. De ergste branden in British Columbia woeden bij de plaats Kamloops, zo'n 300 kilometer ten noordoosten van Vancouver. Daar zijn 8.500 mensen geëvacueerd, en werd 850 hectare land verwoest.

De provinciale autoriteiten in British Columbia hebben inmiddels de noodtoestand uitgeroepen. Daardoor kunnen ze ook een beroep doen op ondersteuning door de brandweer uit de provincies Alberta en Ontario.

Een deel van de branden woedt op de grens van de Verenigde Staten en Canada. In de Amerikaanse staat Montana is inmiddels al een gebied met een omvang van 10.000 hectare afgebrand. In de staat Idaho, waar zeven bosbranden woeden, kwamen twee brandweermannen om het leven.