Droogte: verbod EU op export van graan

De exportvergunningen voor graan uit de Europese Unie zijn als gevolg van de aanhoudende droogte voor onbepaalde tijd ingetrokken. Dat heeft het Beheerscomité Granen van de Europese Unie vrijdag besloten. De graanoogst zal dit jaar lager zijn dan normaal. De exportbeperking geldt voor zachte tarwe, gerst, rogge en gierst.

De verwachte graanoogst in de EU is 190 miljoen ton en dat is 20 miljoen ton lager dan in 2002. Het jaarlijkse graanverbruik in de EU is 192 miljoen ton. Met de maatregel wil het Beheerscomité de graanvoorziening veiligstellen. De Europese landbouworganisatie COPA/Cogeca houdt er rekening mee dat de oogst nog lager kan zijn.

De voorspelde hittegolf van de komende week heeft geen invloed meer op de oogst, zegt voorzitter A. Maarsingh van de vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland. ,,De oogst in Zuid-Europa is al achter de rug, Nederland is ermee bezig en over een week begint Denemarken. Het is nu een kwestie van optellen.'' De hitte kan wel invloed hebben op de aardappeloogst, die later plaatsvindt.

De Nederlandse graanoogst is niet bijzonder zwaar getroffen. Volgens Maarsingh is de verwachte oogst 5 procent lager dan normaal. Dat ligt anders voor Zuid- en Midden-Europa. ,,Duitsland heeft een ruim 20 procent lagere oogst en Polen 35 procent. Dit toont aan dat de akkerbouw in Noordwest-Europa van groot belang is voor de voedselvoorziening. Hoe dieper je Europa ingaat, hoe groter de kans op misoogsten door langdurige hitte.''

De EU is de grootste graanproducent ter wereld en tevens de grootste graanverbruiker. Ook andere delen van de wereld kampen met een tegenvallende graanoogst door de droogte. Het is volgens Maarsingh niet ongebruikelijk dat Brussel met exportmaatregelen de voedselvoorziening probeert veilig te stellen. ,,Acht jaar geleden werd tijdelijk een exportheffing ingesteld om te voorkomen dat er een graantekort ontstond.''