Bosbranden razen door Portugal

De hittegolf die het Iberisch schiereiland teistert heeft tot oncontroleerbare bosbranden geleid, die tot de ergste van de afgelopen twee decennia worden gerekend. Het dodental door de bosbranden is in Portugal opgelopen tot negen.

In Spanje zijn acht personen overleden als gevolg van de hitte, onder wie jongeren die door werkzaamheden in de warmte oververhit raakten.

In de binnenlanden van Portugal ging de afgelopen week 15.000 hectare bos in vlammen op. Daarmee is de vernietigde bosoppervlakte dit jaar op 40.000 hectare gekomen. In twee districten is de noodtoestand uitgeroepen. Portugal heeft formeel hulp gevraagd aan de Europese Unie in het kader van de burgerbescherming.

In Portugal woeden op veel plaatsen bosbranden; vijftien van de achttien districten zijn erdoor getroffen. Het zwaarst getroffen zijn Castelo Branco, Santarém, Leiria en Portalegre. In het laatste district dreigt een brand die al bijna een week woedt de grens over te steken naar Extremadura in Spanje.

Drieduizend brandweerlieden en vierhonderd soldaten zijn ingezet om het vuur te bestrijden. Duitsland, Italië en Marokko hebben blusvliegtuigen gezonden. De hoge temperaturen, harde wind en de enorme oppervlaktes waarover de branden zich uitstrekken maken bestrijding vrijwel onmogelijk.

In Portugal is veel kritiek geuit op de verwaarlozing van boswegen, waardoor grote gebieden ontoegankelijk blijken te zijn. De Portugese president Jorge Sampaio heeft inmiddels publiekelijk voorgaande regeringen bekritiseerd over hun gebrekkige beleid. Gevreesd wordt dat veel van de branden moeten uitwoeden. De weersomstandigheden zitten echter niet mee: voorlopig wordt geen regen voorzien.

Ook Spanje wordt op een groot aantal plaatsen geteisterd door bosbranden. De achtduizend inwoners van het dorp Valencia de Alcántara in de provincie Cáceres in Extremadura werden geëvacueerd. De brand die hun dorp bedreigde kon vannacht onder controle worden gebracht nadat de wind draaide. De afgelopen week is in Spanje zo'n 10.000 hectare bos afgebrand. De meeste branden zijn uitgebroken in de Castiliaanse regio's, Extremadura en Andalusië.

De temperaturen in Spanje en Portugal zijn al dagenlang extreem hoog. In de `oven' van Spanje, de gebieden rond Cordoba en Sevilla, werd daarbij tot 45 graden in de schaduw gemeten.

Dit weekeinde begon voor veel Spanjaarden de vakantie. Een deel van de inwoners van de grote steden is naar de koelere kuststreken gevlucht. De achterblijvers zochten de afgelopen dagen koelte in de bergen. Of in de musea: het Prado was gistermiddag opmerkelijk vol.

BRANDEN NOORD-AMERIKA: pagina 5