Beurs op winst in week vol cijfers

De Amsterdamse beurs stond vanmiddag op een lichte winst. Het Damrak wacht deze week een trits halfjaarcijfers. Vanochtend kwam postbedrijf TPG met tussentijdse cijfers. De nettowinst over het tweede kwartaal kwam nagenoeg overeen met die in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf paste wel zijn winstprognose aan: een verwachte groei van 5 tot 9 procent werd vanochtend gespecificeerd tot 5 procent. Het aandeel steeg vanmorgen niettemin, mede door de verhoging van het interim-dividend met 20 procent. Rond het middaguur noteerde de koers van TPG 2 procent hoger op 16,75 euro.

De niet-beursgenoteerde verzekeraar Achmea kwam vanochtend ook met cijfers. De verzekeraar zag de resultaten met meer dan 70 procent slinken, terwijl moederbedrijf Eureko opnieuw in de rode cijfers dook. Op donderdag zal concurrent Aegon met zijn cijfers komen. Andere bedrijven die dan hun resultaten publiceren zijn onder meer ABN Amro, uitgever Reed Elsevier, kantoorartikelenhandelaar Buhrmann en beursbedrijf Van der Moolen.

Handelshuis Hagemeyer, dat vorige week sterk in koers daalde na een winstwaarschuwing, was vanochtend de grootste stijger binnen de AEX-index. Het aandeel klom met ruim 5 procent naar 3 euro.

De AEX-index steeg met 0,4 procent naar 316 punten. De winsten in de graadmeter van Amsterdam werden deels gedragen door de technologiefondsen. Chipmachinefabrikant ASML en elektronicaconcern Philips stonden de gehele ochtend op winst. De fondsen profiteerden van zonnige cijfers over de chipindustrie. Volgens een Amerikaanse brancheorganisatie stegen de wereldwijde chipverkopen in het tweede kwartaal van dit jaar met ruim 10 procent naar 38 miljard dollar.

In Londen stond platenmaatschappij EMI bovenaan. De aandelen waren in trek doordat zondag het bericht opdook over een mogelijke overname van het bedrijf door investeringsmaatschappij Blackstone. De koers steeg 3,5 procent. Ook de Britse bank HSBC, die maandag met halfjaarcijfers kwam, deed het goed met 2,6 procent winst. In Parijs werd de handel in het aandeel van machine- en treinbouwer Alstom opgeschort, hangende onderhandelingen over herfinanciering van de schulden van het bedrijf.

Op de valutamarkt trok de euro aan van 1,1265 dollar op vrijdag naar 1,1295 vanochtend.