Arrestaties na aanslag autobom in Ossetië

De Russische politie heeft in Mozdok, de hoofdstad van de deelrepubliek Noord-Ossetië, in de noordelijke Kaukasus, twee mensen gearresteerd in verband met de zware zelfmoordaanslag van vrijdag op het militaire ziekenhuis van de stad. Bij die aanslag vielen vijftig doden.

Volgens Russische persbureaus gaat het bij de arrestanten om mensen die de bij de aanslag gebruikte vrachtwagen hebben verkocht. De dader van de aanslag reed de met één ton spingstof beladen vrachtwagen tegen een muur van het vier verdiepingen tellende militaire ziekenhuis, dat bij de ontploffing volledig werd vernield: slechts één muur bleef overeind staan.

Reddingsploegen staakten gisteren het zoeken naar overlevenden onder het puin, omdat er geen hoop meer was nog iemand levend aan te treffen. In ziekenhuizen in Mozdok en andere plaatsen in de noordelijke Kaukasus en in Moskou en St. Petersburg liggen nog 72 slachtoffers met soms zeer zware verwondingen. De slachtoffers zijn Russische soldaten die in het ziekenhuis werden verpleegd en verplegend personeel.

De Russische autoriteiten gaan er van uit dat de aanslag het werk is geweest van Tsjetsjeense terroristen. In het militaire ziekenhuis in Mozdok – uitvalsbasis van het Russische leger voor de strijd in Tsjetsjenië – werden Russische militairen verpleegd die in de strijd in Tsjetsjenië gewond waren geraakt. Het ziekenhuis wordt – net als trouwens heel Mozdok en omgeving – doorgaans streng bewaakt: op de wegen naar de Noord-Ossetische hoofdstad bevinden zich talrijke wegcontroles. President Poetin hekelde ,,de laksheid'' van de veiligheidsdiensten – niet alleen in Mozdok, maar ook op andere plaatsen waar Tsjetsjenen recentelijk aanslagen hebben gepleegd. In mei kwamen in Tsjetsjenië zestig mensen om het leven bij een zelfmoordaanslag met een vrachtwagen vol explosieven; vorige maand vielen vijftien doden bij een zelfmoordaanslag van twee Tsjetsjeense vrouwen op een rockfestival in Moskou. In Mozdok is na de aanslag van vrijdag de militaire commandant van stad en regio geschorst. De directeur van het militaire ziekenhuis van Mozdok is gearresteerd op verdenking van het negeren van bevelen en criminele nalatigheid.

De aanslag kan een wraakactie zijn geweest. Eén dag voor de aanslag kwamen in Tsjetsjenië bij gevechten tussen separatisten en Russische militairen 25 Tsjetsjenen om het leven.

Daarnaast wordt gespeculeerd dat de snelle toename van het aantal terreuraanslagen van Tsjetsjenen te maken heeft het de presidentsverkiezingen in Tsjetsjenië op 5 oktober. Rusland heeft een `vredesplan' voor Tsjetsjenië opgesteld, dat inmiddels in een referendum door de Tsjetsjeense bevolking heet te zijn goedgekeurd. De separatisten zijn niet bij het plan betrokken geweest en hebben het afgewezen. Ze mogen ook niet deelnemen aan de verkiezingen voor een nieuwe president, reden waarom ze hebben laten weten de verkiezingen te zullen saboteren. De aanslagen, aldus waarnemers, kunnen deel uitmaken van die campagne.