Ajax geeft fletse oefencampagne enigszins kleur

Na drie gelijke spelen tegen Engelse clubs (Nottingham Forest, Derby County en Liverpool) kreeg Ajax gisteravond de opsteker die het nodig had in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De ploeg van Ronald Koeman versloeg Internazionale met 3-0 en won daardoor het Amsterdam Tournament. De beker voor de eerste prijs verdween al snel onder het shirt van aanvoerder Jari Litmanen, tot de deksel op de grond kletterde.

De sfeer bij Ajax is weer een stuk opgewekter. Tot ongenoegen van Koeman vielen de resultaten de afgelopen weken nogal tegen tijdens de start van de oefencampagne. De personele wijzigingen leken hun tol te eisen. Nog heeft Koeman tijd nodig om van zijn team weer een geoliede machine te maken. Maar een aantal nieuwe onderdelen ligt klaar om gemonteerd te worden. Zo demonstreerden de twee centrale verdedigers, aankopen Julien Escudé en Zdenek Grygera, gisteren een degelijkheid die zeldzaam is op de Nederlandse voetbalvelden.

Maar juist in de laatste linie lijkt Ajax toch weer kwaliteit te moeten inleveren. Directeur Arie van Eijden heeft het laatste afschrift van de aangevulde bankrekening nog niet binnen, of het tegoed van Ajax wordt wellicht opnieuw fors aangevuld. Verschillende Engelse kranten wisten gisteren te melden dat Manchester United zijn zinnen heeft gezet op rechtsback Hatem Trabelsi. De informatie dat Ajax en de club van sir Alex Ferguson het al eens zijn over een afkoopsom van tien miljoen euro bleek overigens niet juist. Voor de zekerheid informeerde Koeman gistermiddag nog even bij Van Eijden die hem toen kon melden dat er op dat moment nog geen enkel concreet bod was binnengekomen.

Koeman wil dat Ajax ,,de hoofdprijs'' vraagt voor de atletische verdediger. Maar zelfs dat moet voor het rijke Manchester United geen enkel probleem zijn. ,,Ik kan me voorstellen dat United deze speler wil halen, want hij is een van de beste vleugelverdedigers ter wereld'', maakte Koeman zich niet al te veel illusies meer. ,,Aan Hatem zal het niet liggen omdat hij ontevreden is over zijn verbintenis bij Ajax. Er zouden hem beloftes zijn gedaan die niet werden nagekomen. Het contract van Trabelsi is wel aangepast, maar in zijn ogen onvoldoende.''

Vandaar dat Koeman, realistisch en professioneel als hij is, gisteren al rekening hield met het vertrek van de verdediger uit Tunesië, die door zijn loopvermogen en snelheid zo'n beetje de hele rechterflank bestrijkt. Toevallig dat de toch wat wit weggetrokken Hector Cúper, trainer van Inter, gisteravond er in zijn slotbeschouwing nog op wees dat de inbreng van de offensieve vleugelverdedigers van Ajax op links aanvankelijk Van Damme, maar later vooral Maxwell zijn ploeg op het middenveld in grote problemen bracht. Voor de rest was er in zijn ogen weinig aan de hand met Internazionale. Zijn team is pas in training en er rest nog voldoende tijd om in topvorm te raken.

Een eventueel vertrek van Trabelsi werpt Ajax uiteraard weer wat terug in de opbouw. Maar Koeman heeft vooruitgedacht. Hij is er vorig seizoen al vanuit gegaan dat Mido, Chivu en Trabelsi mogelijk een andere werkgever zouden vinden. De veertigjarige trainer stelde vervolgens een verlanglijstje op met talentvolle spelers die betaalbaar waren voor Ajax. Als Trabelsi vertrekt, gaat Grygera rechtsback spelen. Het was even schrikken toen de Tsjech gisteravond moeiteloos op snelheid werd geklopt door Inter-spits Martins, maar deze pas achttienjarige Nigeriaan verslaat volgens Koeman bijna elke verdediger op de eerste meters. ,,Grygera kan net als Trabelsi ook de hele rechterkant belopen'', wierp Koeman tegen. ,,Dat heb je kunnen zien tijdens de interland tegen het Nederlands elftal. In De Kuip was hij voor mij de beste man van het veld.''

Als stand-in voor Grygera heeft Koeman altijd nog Johnny Heitinga achter de hand. De voormalige jeugdinternational kon echter de afgelopen acht maanden niet spelen wegens een zware knieoperatie. Als Grygera op rechts Trabelsi vervangt dan leidt dat wel weer tot een verzwakking van het hart van de defensie, waar Petri Pasanen terugkeert.

Maar wellicht is dit nog te speculatief. De feiten zijn voorlopig dat Ajax gisteren na een matige en slordige eerste helft in het tweede bedrijf door sterk positiespel drie keer scoorde tegen Inter. In de laatste seconde werd de toernooizege veiliggesteld door een treffer van Wamberto op aangeven van Van der Vaart. Het grote talent van Ajax was ook betrokken bij het openingsdoelpunt van Pienaar en nam het tweede doelpunt zelf voor zijn rekening. Net als vrijdag werd Van der Vaart naderhand uitgeroepen tot man of the match, maar de beste speler van het toernooi werd vreemd genoeg de Braziliaanse middenvelder Maxwell.

Van de nieuwelingen was Koeman het minst tevreden over de Belgische spits Wesley Sonck. ,,Hij moet wennen aan de hoge handelingssnelheid van Ajax'', besefte Koeman. De aankoop van RC Genk, die vooral een `kaatsende aanvaller' lijkt, kon dat beamen. ,,Al heb ik het voordeel dat ik Nederlands spreek, ik zal me moeten aanpassen aan het niveau van Ajax dat hoger ligt dan dat van Genk. Het ging tegen Inter al beter dan vrijdag in het duel met Liverpool, omdat Van der Vaart nu naast me speelde in plaats van achter mij. Fysiek kan ik de zware trainingen van Ajax wel aan. Ik ben twee kilo afgevallen. Ik zal moeten knokken voor een basisplaats. Dan helpt een doelpuntje. Ik weet zeker dat die snel gaat komen.''

Veel is dit seizoen nieuw bij Ajax. Zo ook de roze overhemden van de clubkostuums. Een kleur die pijn doet aan de ogen, maar volgens Koeman in combinatie gezien moet worden met een gesloten colbertje. De overhemden werden enige tijd geleden bij Oger uitgezocht door een delegatie van de spelers, waarbij Richard Witschge heel nadrukkelijk zijn voorkeur uitsprak voor het `modieuze roze'. Uiteraard wist de speler, die nu nadrukkelijk bij NAC Breda in beeld is, dat hij er nooit in hoefde te lopen. Ondanks het bittere afscheid zal er dit weekeinde heel wat zijn gelachen in huize Witschge.

Ajax

3

Internazionale

0

Ruststand 0-0. 49. Pienaar 1-0, 56. 2-0 Van der Vaart, 90. Wamberto 3-0. Tsch: 51.000. Schds: Haverkort (Ned). Gele kaarten: Maxwell (Ajax), Zanetti en Van der Meyde (Internazionale).

    • Erik Oudshoorn