Zout water

Graag wil ik reageren op het artikel `Zout water gedraagt zich als structuur van bolletjes' van Rob van den Bergh in de bijlage W&O van 26 juli. Ik heb een paar gram lithiumchloraat gemaakt. De oplosbaarheid van dit zout in water is 94,9 massa% bij 99° C (Landolt-Börnstein 2. Teil Bandteil b, Seite 3-19, Abbildung 29, Springer Verlag, Berlin usw, 1962).

Met een kwikthermometer en kwikbarometer heb ik het normale kookpunt gemeten van een oplossing met een zoutconcentratie van 83,5 massa%; resultaat: 248° C. De waterdampdruk boven een oplossing met 88 massa% zout bedraagt bij 65,6° C slechts 170 Pa. Op grond van de bovenstaande, experimentele resultaten komt het mij voor dat de watermoleculen zich in dergelijke oplossingen niet snel zullen omdraaien.

Een ander interessant zout is cesiumjodide. Het bestaat uit twee relatief grote ionen die de waterstructuur breken en de viscositeit verlagen. Het vindt toepassing bij het centrifugeren. Benieuwd naar de tijden van Inge de Bruijn in zo'n dunvloeibare, zware zoutoplossing.

    • B. van Engelenburg Docent Chemie Zeist