Van Moorsel prolongeert wereldtitel

Wielrenster Leontien Zijlaard-Van Moorsel heeft gisteren haar wereldtitel bij de individuele achtervolging geprolongeerd. Bij de mannen won Jos Pronk verrassend de bronzen medaille bij de puntenkoers.

Van Moorsel legde tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Stuttgart de drie kilometer af in 3.32,657. Haar tegenstandster in de finale, de Australische Katie Mactier, deed er ruim een seconde langer over: 3.33,784. De Russin Olga Slusareva won het brons.

Het was de vierde keer dat Van Moorsel de wereldtitel bij de achtervolging veroverde. In 1990 gebeurde dit in Japan voor de eerste keer. Daarna won ze de titel in 2001 en 2002. In het goed gevulde stadion van Stuttgart startte Van Moorsel traag en keek zij lange tijd tegen een achterstand aan. Toch raakte de ervaren rijdster niet in paniek en bouwde ze haar race vol zelfvertrouwen op. Vlak voor het ingaan van de laatste ronde nam de drievoudig olympisch kampioene een voorsprong van 0,1 seconde. In de laatste vierhonderd meter perste Van Moorsel alle kracht uit haar lijf en klopte ze de Australische met ruim een seconde.

,,Het was keihard vechten, maar dat maakt deze titel veel specialer'', reageerde de kampioene. ,,Het is niet zo dat ik slechter rijd, maar de concurrentie komt elk jaar dichterbij.''

Op de bronzen medaille die Pronk (20) bij de puntenkoers veroverde werd niet gerekend. Twaalf jaar geleden (in 1991, veroverde Nederland voor het laatst een medaille bij de mannen. Dat deed toen de huidige bondscoach Pieters, eveneens bij de puntenkoers. ,,Toen ik over de streep kwam, dacht ik eigenlijk dat ik als vierde was geëindigd'', aldus Pronk. ,,Dit is een enorme opsteker. Wanneer ik hier niet goed had gepresteerd, zou ik zeker niet naar de Olympische Spelen kunnen. Als ik ook volgend jaar goed rijd maak ik kans op kwalificatie voor Athene.''

De wereldtitel bij de puntenkoers werd gewonnen door de Oostenrijker Franz Stocher die 77 punten vergaarde. De Spanjaard Joan Llaneras werd tweede met 74 punten. Pronk kwam tot een totaal van 70 punten.