Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer een gesprek met de Frans-Algerijnse journalist Mohammed Sifaoui die gedurende een periode van vier maanden in een Parijse cel van de terreurorganisatie Al-Qaeda wist te infiltreren. Ned.2, 18.20-18.43u.

Nova. Onder meer een reportage over het nationale en internationale succes van Nederlandse deejays. Ned.3, 22.20-22.50u.

DOCUMENTAIRE

Speed: The thrill of speed. Zie tv-vooraf. RTL 5, 22.30-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

Het zwarte schaap. Herhaling uit februari 2001 van de uitzending met de omstreden hypnotiseur Rasti Rostelli. Ned.3, 21.07-22.00u.

KUNST & DRAMA

Detectives: Spooks. Eerste aflevering van een zesdelige Engelse spionageserie waarin de paden van MI5, CIA en FBI elkaar kruisen. In deze aflevering zijn deze geheime diensten op zoek naar Mary Cane, een Amerikaanse, wier man geëxecuteerd zal worden in Florida. Ned.1, 21.48-22.45u.

Gauguin: The full story. Portret van de impressionistische schilder Gauguin, tijdgenoot van Vincent van Gogh en één van minst begrepen kunstenaars, over wiens leven tot nu toe weinig bekend was. BBC2, 22.30-0.30u.

FILM

Bringing up Baby (Howard Hawks, 1938, VS). Klassieke screwball comedy. Wereldvreemde zoöloog Cary Grant krijgt het aan de stok met zeer zelfstandige dame Katharine Hepburn en haar schootluipaard. BBC2, 14.25-16.00u.

All of Me (Carl Reiner, 1984, VS). Weinig smaakvolle, ijdele komedie waarin Steve Martin vele variété-kunstjes mag vertonen. In de rechterhelft van zijn lichaam reïncarneert immers de ziel van een rijke oude vrijster (Lily Tomlin). Zijn twee persoonlijkheden vinden elkaar steeds aardiger. Net5, 18.25-20.10u., met reclame.

Major Payne (Nick Castle jr., 1995, VS). Damon Wayans krijgt alle ruimte in uitgelaten komedie die militarisme hekelt en humaniteit predikt. Ex-marinier annex vechtmachine ontfermt zich als burger over stel jeugdige losers. Soort remake van The Private War of Major Benson (1955, met Charlton Heston). Net5, 20.10-22.00u., met reclame.

Flight of the Phoenix (Robert Aldrich, 1965, VS). Al in de openingstitels stort het vliegtuig neer met piloot James Stewart, navigator Richard Attenborough, enkele olieboorders en een handjevol soldaten, die elkaar vervolgens in de woestijn moeten zien te trotseren in spannend opgebouwd actiedrama. BBC2, 20.10-22.30u.

Escape from Alcatraz (Don Siegel, 1979, VS). Immer zwijgzame Clint Eastwood in waargebeurd verhaal van 3 gevangenen die begin jaren zestig wisten te ontsnappen uit de beruchte `super-gevangenis' op het eiland Alcatraz. Koel, bijna documentair gefilmd, maar niet zonder clichés: vogels en bloemen doen onbeschaamd dienst als symbool voor de vrijheid. SBS6, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

The Presidio (Peter Hyams, 1988, VS). Drie spectaculair gemonteerde achtervolgingsscènes vormen voornaamste attractie van kleurloze thriller, gesitueerd op militair terrein rond fort uit de titel. Yorin, 21.00-22.55u., met reclame.

The Rage: Carrie 2 (Katt Shea & Robert Mandel, 1999, VS). Zwakke schaduw van Brian De Palma's horrorklassieker Carrie, met wederom een onpopulaire, telekinetisch begaafde, getraumatiseerde tiener in de hoofdrol. Net5, 22.00-0.00u., met reclame.

Hurricane Smith (Colin Budds, 1990, Australië). Gepeperde actiefilm van de lopende band. Texaanse Carl Weathers neemt in Australië de moordenaar van zijn zus te grazen. SBS6, 23.05- 0.35u., onderbroken door reclame.

Truth or Consequences, N.M. (Kiefer Sutherland, 1997, VS). Bloederig regiedebuut van acteur Kiefer Sutherland is een gerecyclede road movie rond een groep overvallers, onder wie Vincent Gallo en Sutherland zelf, die het in de woestijn opnemen tegen maffiabaas Martin Sheen. V8, 23.25-1.20u., onderbroken door reclame.

Something about Love (Tom Berry, 1988, Canada). Veel wijze levenslessen in drama over een Hollywoodproducent die terugkeert naar zijn geboortestadje in Canada, waar hij zijn jeugd moet zien te verwerken. Ned.1, 23.45-1.14u.

Inventing the Abbotts (Pat O'Connor, 1997, VS). In een Amerikaans provinciestadje anno 1957 verliest Joaquin Phoenix zijn onschuld en jeugd door het uit wraaklust aan te leggen met de drie dochters van een omhooggevallen familie. Verzorgde film omzeilt hoog oplopende conflicten en stipt uiterst sloom kwesties aan als klassenbewustzijn en vaderlijke repressie. Net5, 0.00-1.55u., onderbroken door reclame.

Rambo III (Peter McDonald, 1988, VS). Deel drie in even succesvolle als reactionaire reeks actiefilms met Sylvester Stallone als verpersoonlijking van Amerikaanse superioriteit. Hij voert een eenmansoorlog tegen de Russische troepen in Afghanistan. Een van de weinige films die op locatie in Afghanistan zijn gefilmd. BBC1, 0.05-1.40u.

RADIO

Tema. Aandacht voor de groeiende belangstelling naar kuddes en herders. Schapen blijken het beter te doen dan maaimachines. Het waterschap Vallei en Eem haalde voor deze zomer een schaapskudde uit Noord-Brabant voor het begrazen van de dijken langs de Eem. 747AM, 14.02-15.00u.

Opium. Cultuurredacteur van de Groene Amsterdammer Pieter van Os praat met theatermaker en schrijver Ger Thijs over margetoneel, rancune als artistieke drijfveer en de maatschappelijke positie van het toneel. Radio 1, 19.04-20.00u.