Soep met platvis

Het maken van een visbouillon is een werkje van niets. Wie te lui is kan gebruikmaken van visbouillontabletten of visbouillon uit een glazen pot. De bereiding van de bouillon gaat als volgt: leg de door de visverkoper gratis verstrekte visresten met het in stukken gesneden groen van de prei, de in stukken gesneden wortel en driekwart van het bosje peterselie (liefst met de wortel er nog aan) in een pan. Giet er 1 liter water op. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Laat alles 20 minuten heel zachtjes koken. Giet de inhoud van de pan door een fijne zeef. Breng de bouillon op smaak met zout en peper. Fruit terwijl de bouillon op het vuur staat het in dunne ringen gesneden witte gedeelte van de schoongemaakte prei in het klontje boter zacht en glazig. Voeg de witte wijn en de slagroom toe en laat de prei nog 1 minuut zachtjes stoven. Hak de rest van de peterselie klein en zet weg.

Pocheer de visfilets enkele minuten in de hete bouillon. De juiste pocheertijd hangt af van de dikte van de visfilets. Schep de hele visfilets met een schuimspaan in diepe borden. Schep eerst de hete bouillon en dan het romige preimengsel in de borden. Leg in elk bord een plakje citroen. Strooi er fijngehakte platte peterselie op. Ja, platte peterselie. Deze culi-eis lijkt overdreven geneuzel, maar is het niet. Platte peterselie heeft veel meer smaak dan de slome, saaie krulvariant. Vraag om deze peterselie bij groenteman en supermarkt! En zeur meteen even om Romaine-sla oftewel bindsla. Die is veel lekkerder dan de eveneens knapperige ijsbergsla.

    • Anne Scheepmaker