Rechters voelen druk publieke opinie

,,Onze autoriteit is niet vanzelfsprekend meer'', zegt de ene rechter. ,,Als je uitlegt waarom bepaalde beslissingen genomen worden, vergroot dat de acceptatie van je handelen'', zegt een andere. Zes Rotterdamse rechters, die vandaag aan het woord komen in M, het maandblad van NRC Handelsblad, voelen dat de druk van publieke opinie en politiek op hen toeneemt. ,,Nu zijn wij aan de beurt'', zegt de civiele rechter Wouter van Boven.

In het algemeen spreken rechters alleen via hun vonnis. Maar de jonge Rotterdamse rechters in M doorbreken dit stilzwijgen. Het is een reactie op de kritiek waaraan rechterlijke uitspraken steeds vaker blootstaan. Toen de Amsterdamse rechtbank Volkert van der G. in april veroordeelde tot achttien jaar voor de moord op Pim Fortuyn, kwam dat de rechters op veel kritiek te staan. Zelfs minister Remkes gaf te kennen dat hij die straf aan de lage kant vond.

,,Wij moeten goede voorlichting geven over wat we doen en waarom we dat zo doen'', zegt familie- en jeugdrechter Monique Fiege. ,,Anders krijg je een heel eenzijdig beeld.'' Strafrechter Takvor Avedissian spreekt over `gezagserosie', waardoor op rechters een grotere maatschappelijke verantwoordingsplicht drukt.

De druk uit de samenleving mist zijn uitwerking overigens niet. Rechter Avedissian signaleert dat rechters de laatste vijf jaar strenger zijn gaan straffen, mede omdat het OM zwaardere straffen is gaan eisen. ,,Rechters zijn niet blind voor dergelijke ontwikkelingen'', zegt hij.

MAANDBLAD M: pagina 48-58