`Paddestoel ANWB onzichtbaar'

Kleurenblinden hebben ontstemd gereageerd op de nieuwe paddestoelen van de ANWB. ,,Ze zijn rood!'', zegt Meinard Noothoven van Goor van Blind Color, een bureau dat de belangen behartigt van kleurenblinden en gevraagd en ongevraagd advies geeft over kleurgebruik. Van Goor vindt de keuze van de ANWB onbegrijpelijk omdat veel kleurenblinden, onder wie hijzelf, geen rood zien. Ze zien varianten van bruin, groen, oranje en rood als één en dezelfde kleur en pasteltinten zien ze als grijs. ,,In een groen bos valt een rode paddestoel dus helemaal weg'', zegt Van Goor. ,,De paddestoelen zullen voor de 700.000 kleurenblinden in Nederland nauwelijks te zien zijn.'' Terwijl de ANWB juist voor rood gekozen heeft omdat dat zo lekker opvalt, weet Van Goor. Volgens hem hadden de paddestoelen beter helemaal blauw kunnen zijn, een kleur die kleurenblinden wel kunnen onderscheiden.

Van Goor is erg verbaasd dat juist de ANWB de fout maakte de kleur rood te gebruiken. ,,In het juni-nummer van de Kampioen stond nog een heel artikel gewijd aan kleurenblindheid.'' Maar toen hij de automobilistenbond opbelde om verhaal te halen, was het antwoord simpelweg dat de bond er niet bij stilgestaan had. ,,Jammer'', vindt van Goor dat, vooral omdat de ANWB wel werkt aan kaarten die ook geschikt zijn voor kleurenblinden.

Bij de introductie van de euro kwam van Goor ook in actie. ,,Het kleurverschil tussen een briefje van vijf en dat van tien is voor ons niet te zien.'' Hetzelfde geldt voor rode en groene stoplichten. Van Goor gaat er maar van uit dat rood boven zit en groen onder.