Nederlandse animatiefilm naar Venetië

De Nederlandse korte animatiefilm Match van Jef Nassenstein is geselecteerd voor het competitieprogramma van het filmfestival van Venetië. Het festival wordt van 27 augustus tot 6 september gehouden.

Jef Nassenstein, voormalig docent van de Nederlandse Film en Televisie Academie, vervaardigde de computeranimatie `over eenpotige vogels die zich niet thuisvoelen in een gebouw' in eigen beheer.

Andere geselecteerde Nederlandse (co)producties zijn deel drie van de serie The Tulse Luper Suitcases van de in Amsterdam wonende regisseur Peter Greenaway (buiten competitie) en de Duits-Nederlandse productie Rosenstrasse van Margarethe von Trotta (in competitie).

Von Trotta won in 1981 een Gouden Leeuw voor Die bleierne Zeit. Andere voormalige winnaars in competitie zijn de Japanner Takeshi Kitano (Hana-bi, 1997), de Taiwanees Tsai Ming-liang (Vive l'amour, 1994) en de Italiaan Marco Bellocchio (La cina è vicina, 1964). De Brit Michael Winterbottom, die in februari een Gouden Beer kreeg voor In This World, presenteert in de Venetiaanse Mostra Code 46. Andere veelbelovende titels in de competitie zijn Twentynine Palms van Bruno Dumont, 21 Grams van de Mexicaan Alejandro González Iñárritu (Amores perros) en nieuw werk van Manoel de Oliveira en Jacques Doillon. Buiten competitie worden onder meer vertoond de openingsfilm Anything Else van Woody Allen, The Dreamers van Bernardo Bertolucci, Intolerable Cruelty van Joel en Ethan Coen, Coffee and Cigarettes van Jim Jarmusch en Once upon a Time in Mexico van Robert Rodriguez.

De parallelsectie Controcorrente vermeldt onder meer films van de Iraniër Abolfazl Jalili en het Italiaanse duo Daniele Cipri en Franco Maresco, allen voormalige `Filmmakers in Focus' van het International Film Festival Rotterdam. Ook is er in de `tegenstroom' van het Lido nieuw werk te zien van John Sayles, Raoul Ruiz, Sofia Coppola, de Thaise belofte Pen-ek Ratanaruang en een documentaire van het Deense duo Lars von Trier en Jørgen Leth.