Modern bedrog

Bij het kampioenschap van Europa, dat in juni in de buurt van Istanbul werd gespeeld, was het de spelers verboden om tijdens de rondes een mobiele telefoon bij zich te hebben. Een van de deelneemsters aan het vrouwenkampioenschap was dat even vergeten. Haar telefoon rinkelde en de partij werd meteen verloren voor haar verklaard.

Later piepte er een telefoon in het mannenkampioenschap. Nu kreeg de schuldige alleen een reprimande. De wedstrijdleider die hier ingreep werd in verlegenheid gebracht doordat net op dat moment zijn eigen telefoon afging, die hij ook niet bij zich had mogen hebben. Dat stemde hem mild.

Sinds een paar jaar bestaat Pocket Fritz, een klein apparaatje dat niet alleen een schaakcomputer is, maar ook een mobiele telefoon. Misbruik ligt voor de hand.

In een toernooi in Duitsland werd dit jaar een overtreder gesnapt die verdacht vaak de toiletten bezocht. De wedstrijdleider volgde hem, ging het naburige WC-hokje in, klom op de bril en kon zo net bij zijn buurman naar binnen kijken en een foto nemen waarop duidelijk te zien was dat er een consult met Pocket Fritz plaatsvond.

De zondaar was een leraar van een middelbare school. Doordat er ook leerlingen van hem aan het toernooi meededen, zal zijn gezag op school waarschijnlijk in groot gevaar zijn geraakt.

De verleiding is ook wel erg groot. In de volgende stelling heeft een computer slechts een paar seconden nodig om de winst te vinden.

Kosintseva-Galliamova, EK vrouwen 2003. Wit begint en wint.

Oplossing Schaken: 1. Df3xh5 Dit kostte de zwartspeelster het kampioenschap en ze verliet zonder een woord te zeggen de zaal. Er had kunnen volgen 1...gxh5 2. Lxf6+ Kg8 3. Kh1 h6 4. Tg1+ Kh7 5. Tg7+ Kh8 6. Tag1 en zwart gaat mat.

    • Hans Ree