Massaproces in Rwanda: opnieuw elf maal doodstraf

De rechtbank in het Rwandese Gikonko heeft gisteren 105 personen schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de genocide in 1994. Elf personen kregen de doodstraf, 73 levenslang en 21 anderen moeten celstraffen uitzitten die variëren van 1 tot 25 jaar. De rechtbank sprak 37 personen vrij, van wie er verscheidene al negen jaar vastzaten in afwachting van hun proces. In Rwanda in Centraal-Afrika werden bij de volkerenmoord 800.000 à 1 miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's vermoord door radicale Hutu's. Verdachten van die genocide worden op drie verschillende manieren berecht. De belangrijkste politieke, militaire en journalistieke leiders moeten verschijnen voor het Rwanda-Tribunaal in Arusha (Tanzania), dat is opgezet door de VN-Veiligheidsraad. Daar is de maximimstraf levenslang. Circa 100.000 andere verdachten zitten in de overvolle Rwandese gevangenissen. Ruim 6.500 van hen zijn inmiddels veroordeeld, van wie 600 à 700 tot de doodstraf. Die is inmiddels 23 keer voltrokken.