Kunstgras nog kwestie van wennen

Het honderdjarige Heracles speelde gisteren de eerste officiële wedstrijd op het kunstgrasveld van de toekomst. Maar er moet dan nog eerst wel een psychologische barrière worden overwonnen.

Marnix Smit heeft de primeur. In de vierde minuut van het duel tegen Willem II (2-0), gespeeld ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de eerstedivisieclub Heracles Almelo, probeert de aanvoerder van de thuisclub met een sliding de bal binnen te houden. Smit glijdt met bal en al over de zijlijn, maar de eerste `officiële sliding' op het Almelose kunstgrasveld loopt zonder kleerscheuren af. ,,Kijk maar, ik heb niets'', zegt hij, terwijl hij zijn broekspijp oprolt. Smit merkt, net als andere spelers van Heracles, weinig verschil met natuurgras. ,,Het is perfect. De bal rolt normaal'', zegt doelman Brian van Loo, als altijd keepend in korte broek.

De Willem II-spelers oordelen na afloop minder positief. ,,Ik vind het helemaal niks'', zegt spits Bart van den Eede. ,,Je voeten worden afgeremd maar de bal gaat supersnel.'' Op de enquêteformulieren van Willem II, waarop spelers na afloop met rapportcijfers van 1 tot 10 hun ervaringen moeten uitdrukken, overheerst het cijfer 4.

Op last van de UEFA, de Europese voetbalbond die Heracles toestemming heeft gegeven om de komende twee seizoenen bij wijze van proef op kunstgras te spelen, moeten er na alle eerstedivisieduels in Almelo door spelers rapportcijfers worden gegeven. Behalve Heracles experimenteren ook Örebro (Zweden), Torpedo Moskou (Rusland), Austria Salzburg (Oostenrijk), Denizlispor (Turkije) en Dunfermline (Schotland) met kunstgrasvelden. In elk land wordt er een andere vezel en ondergrond gebruikt. Als blijkt dat de velden op het gebied van met name veerkracht, veiligheid (blessures) en balsnelheid de vergelijking met natuurgras kunnen doorstaan, is invoering van kunstgras in het internationale voetbal nog slechts een kwestie van tijd.

De wedstrijd Heracles - Willem II levert ogenschijnlijk geen problemen op. De spelers, spelend op rubbernoppen, verkijken zich op het gesproeide veld af en toe op een stuiterende bal en hebben soms moeite om de voet onder de bal te krijgen. Dit laatste komt omdat de rubberkorrels die tussen de grasvezels zijn gestrooid, nog niet goed zijn `ingeklonken' zijn. Technische spelers lijken in het voordeel te zijn. ,,Het kijkspel gaat erop vooruit'', meent trainer Gert-Jan Verbeek van Heracles.

Directeur Ralph Jorissen van Ten Cate Thiolon, het bedrijf dat het Almelose veld heeft geleverd, is niet verrast door de overwegend positieve reacties. In Almelo ligt volgens hem `het modernste van het modernste'-kunstgras. ,,Dit is gewoon een prettig veld om op te voetballen.'' De vering van het veld wordt versterkt doordat ook in de ondergrond rubber is verwerkt. De gebruikte grasvezel is in samenwerking met TNO en de Universiteit Twente speciaal voor de voetbalsport ontwikkeld. Brandwonden bij slidings moeten tot het verleden behoren. Bij de eerste generatie kunstgrasvelden was dit anders. Reden waarom veel profspelers en clubs in het betaalde voetbal sceptisch zijn over het gebruik van kunstgras. Ook de nationale voetbalbond KNVB staat het spelen van competitieduels in de eredivisie op kunstgras (nog) niet toe.

De eerste ervaringen in Zweden, Rusland en Oostenrijk, waar de competities al begonnen zijn, zijn volgens de UEFA positief. Opvallend is dat er niet of nauwelijks blessures gemeld worden, iets waar angst voor was. De Europese voetbalbond gaat ervan uit dat kunstgras vroeg of laat overal zijn intrede zal vinden. Het grote voordeel is dat er onder alle weersomstandigheden gevoetbald kan worden en dat de velden minder snel slijten in gebruik. Doelgebieden worden niet meer kaal. UEFA-manager Marc Timmer: ,,Kunstgras is de toekomst. Maar er moet wel eerst een psychologische barrière genomen worden''.

Heracles heeft de koudwatervrees aan den lijve ondervonden. Twee Spaanse clubs die waren benaderd voor het spelen van de jubileumwedstrijd haakten af toen ze hoorden dat er op kunstgras moet worden gespeeld. ,,Zij weten niet waar ze over praten'', zegt voorzitter Jan Smit.

Van competitievervalsing - omdat tegenstanders minder ervaring hebben met kunstgras - is volgens de Almeloërs geen sprake. ,,Wij moeten elke week omschakelen'', zegt trainer Verbeek.

,,We hebben verloren door slecht spel, niet door het kunstgras'', zegt trainer Marc Wotte van Willem II. Ook hij denkt dat het kunstgras niet tegen te houden is. ,,Toch gaat er niets boven een egale, goed gemaaide grasmat. Dat grasgevoel gaan we missen. Het 'polletje van Van Breukelen', een speler die een kluit aarde gooit, een bal die smoort in een plas water. Dat is toch de charme van het voetbal.''

    • Martin Steenbeeke