Koeman vraagt meer tijd om Ajax te renoveren

Met de aankopen die hij voor ogen had zou Ajax ondanks het vertrek van Mido, Van der Meyde en Chivu alleen maar sterker worden. Zo voorspelde Ronald Koeman de afgelopen weken. De succesvolle trainer van vorig seizoen zag vrijwel al zijn wensen vervuld. Julien Escudé, Zdenek Grygera en Wesley Sonck kwamen respectievelijk de defensie en de aanval versterken. Voor de rechterflank is de hoop nog gevestigd op de Nigeriaan Uche of de Portugees Conceicão. De achttienjarige Roemeense vleugelaanvaller Nicolae Mitea werd voor de toekomst aangetrokken. Desondanks kon Ajax gisteravond in het Amsterdam Tournament nog niet aantonen dat de ploeg zoveel beter is geworden. Tegen Liverpool werd een doelpuntloze remise bereikt.

Vorig jaar versloeg Ajax in hetzelfde evenement Manchester United en FC Barcelona. Die resultaten vormden een voorbode voor een internationale revival. Ajax kan de vorm van dat moment nog niet benaderen.

Anderhalve week voor de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Champions League tegen Grazer AK vroeg Koeman gisteravond om meer tijd. Hij zoekt bijvoorbeeld nog naar de juiste positie voor Sonck.

Koeman had hem graag laten 'zwerven' rondom centrumspits Ibrahimovic, maar de grillige centrumspits kampt met een chronische liesblessure. Als diepe spits kon Sonck tegen Liverpool geen ontzag inboezemen. Als linkerspits was de Belg wat gevaarlijker, kopte hij in de slotfase op de lat. Bij Genk opereerde Sonck overigens vooral achter de spitsen.

Koeman vraagt ook om meer tijd voor Escudé, de jonge Fransman. In Chartres, waar hij opgroeide, ging de ene broer tennissen en de ander voetballen. Zijn broer Nicolas koos voor het gravel en werkte zich met het racket naar de top. De linksbenige Julien is sterk in de lucht, heeft een redelijk goede pass in de benen, oogt degelijk in rechtstreekse duels, beschikt over een aardige techniek, maar komt organisatorisch nog te kort. Mede door zijn taalprobleem; hij spreekt matig Engels. Bovendien heeft Escudé, die tegen Liverpool bijna in eigen doel schoot, op clubniveau geen enkele internationale ervaring. En dat houdt hem nog in de schaduw van zijn voorganger Chivu. Koeman: ,,We moeten Escudé in zijn persoonlijke ontwikkeling dezelfde kansen geven als Chivu. Ik heb liever een jonge speler dan een routinier van 32, 33 (zoals Frank de Boer, red.).''

Koeman moet een aantal kamers van zijn huis verbouwen en het is de vraag of hem daarvoor de tijd rest. Er staat een loodzwaar seizoen voor de deur. ,,Vorig jaar heeft het mee gezeten'', beseft hij. ,,Het zal niet eenvoudig zijn dat te evenaren of te overtreffen.''

Ajax begon tegen Liverpool met Wamberto als linksbuiten. De Braziliaan, vorig seizoen geblesseerd, was na een uur uitgeblust.

Sonck kwam als diepe spits moeizaam los van zijn tegenstander Hyypiä. Van der Vaart had als schaduwspits een paar prachtige acties, maar faalde vervolgens in de afwerking. Ook hij staat nog niet op scherp.

Pas diep in de tweede helft betrad Litmanen het strijdperk. De Fin was de afgelopen weken weer geblesseerd. Hij zorgde voor wat meer raffinement in het aanvalsspel.

Koeman toonde zich wat geïrriteerd over zoveel blessures in deze fase van het voorseizoen. Doelman Lobont, die uitstekend werd vervangen door Stekelenburg, en Sikora vertoeven ook in de ziekenboeg. Ibrahimovic is misschien tegen Grazer AK wel weer beschikbaar.

Zolang O'Brien geblesseerd is kiest Koeman voor Maxwell als linksback. In het centrum van de verdediging stonden Pasanen en Escudé vaak op de verkeerde plek. Dat leidde tot hachelijke situaties. Het was dat Liverpool-spelers als Diouf, Baros en Smicer voor het doel kwistig met de kansen omsprongen, anders had Ajax een forse nederlaag te pakken gehad. Aan de andere kant had de Amsterdamse ploeg ook genoeg mogelijkheden om het duel in zijn voordeel te beslissen. In de slotfase zorgde de van Willem II teruggekeerde Van der Gun voor wat meer diepgang op de rechterflank.

Morgen wil Koeman tegen Inter Grygera presenteren. De Tsjech kan zowel rechtsback spelen als in het centrum van de verdediging.

    • Erik Oudshoorn