Justitie Limburg onder druk

Bij de politie Limburg-Zuid en het openbaar ministerie (OM) in Maastricht blijven steeds meer zaken liggen door het toenemend aantal gevallen van zware criminaliteit. Ook moeten veel onderzoeken voortijdig worden afgesloten. Dat hebben woordvoerders van het OM en de politie in het zuiden van Limburg gisteren gemeld.

Niet alleen kunnen er per zaak steeds minder rechercheurs worden ingezet, ook komt de politie aan andere zaken niet meer toe, zoals drugszaken, carjacking (autodiefstal waarbij de dief de auto met geweld ontvreemdt van de eigenaar) en het opsporen van inbrekersbendes. Volgens een woordvoerder van de politie staat ,,het water ons tot aan de lippen''. Zo werken er momenteel vijf rechercheurs aan de moord op een garagehouder en zijn vrouw in Sittard, waarbij ook hun negenjarige kleinkind werd beschoten. Normaal zouden op zo'n zaak twintig rechercheurs worden gezet.

De afgelopen negen maanden werd de politie geconfronteerd met twintig grote zaken, allemaal zware criminaliteit. Normaal heeft de politie te maken met ongeveer tien zware zaken per jaar. Er is praktisch geen tijd meer voor middelgrote zaken.

Tot nog toe kon de politie Limburg-Zuid assistentie vragen bij de politie Limburg-Noord, maar die heeft nu zelf zijn handen vol aan geweldsdelicten. Daarom hopen zij nu op hulp van korpsen verder weg, zoals Brabant en Gelderland. De politie Limburg-Zuid kan er niet een grote zaak meer bij hebben, zegt een woordvoerder.

Ook justitie in Maastricht moet volgens persofficier van justitie A. Rogier meer met minder doen, terwijl de criminaliteit in het zuiden groeit. Het aantal voorgeleidingen in Zuid-Limburg steeg sinds 2000 met 50 procent. Voor dit jaar verwacht het OM negenhonderd voorgeleidingen. Daarbij zijn niet de ,,extreem zware zaken'' geteld. Bij het OM zijn de laatste maanden juist vijftien mensen vertrokken (10 procent van de totale personeelssterkte) en er komen door bezuinigingen geen nieuwe bij.

Het OM in Maastricht verwacht wel nog geld uit de zogenoemde veiligheidsenveloppe, extra gelden die door het kabinet ter beschikking worden gesteld. Zekerheid hierover heeft het OM echter niet. Bovendien zal een bijdrage uit Den Haag ,,wel enige lucht geven, maar het zal zeker niet genoeg zijn'', zegt Rogier.