Joviaal met gezag

Guy Thijs, de voormalige bondscoach van België, is gisteren overleden. Hij was geruime tijd ziek. Thijs werd tachtig jaar. Hij leidde het nationale voetbalelftal bij drie achtereenvolgende toernooien om het wereldkampioenschap. De Rode Duivels speelde onder zijn hoede 114 interlands.

In 1980 bereikte hij met België de finale van het Europees kampioenschap. Bij het wereldkampioenschap in 1986 werd zijn ploeg in de halve finale uitgeschakeld door de latere wereldkampioen Argentinië.

Thijs, die zelf als voetballer twee interlands speelde, was ruim tien jaar aanvaller bij Beerschot.

De Antwerpenaar stond bekend als een joviale man, die na afloop van een wedstrijd graag mocht napraten met een sigaar en een glas whisky. Van tactische uiteenzettingen moest hij ook weinig hebben. Een trainersdiploma had hij dan ook niet. Ooit maakte hij de opstelling van zijn ploeg op de achterkant van een bierviltje.

De Belgische voetbalbond roemde gisteren Guy Thijs als ,,de grootste en belangrijkste trainer uit de geschiedenis van het Belgische voetbal''.