Inkomstenbron?

Verschillende voetbalclubs uit de eredivisie tekenen binnenkort een contract met internetbedrijf yeahronimo.com, waardoor wedstrijden via de computer te volgen zijn. Een nieuwe inkomstenbron voor clubs?

Marc Loosen, adjunct-directeur NEC: ,,NEC speelt komend seizoen Europees voetbal, alle thuiswedstrijden zijn uitverkocht. Om de supporters toch de mogelijkheid te bieden om de ploeg aan het werk te zien, gaan we een contract aan met yeahronimo.com. Via internet kunnen NEC-aanhangers hun ploeg van minuut tot minuut volgen. Op de middellange termijn hopen we geld te verdienen aan dat project. Het eerste jaar zal er weinig geld naar de club vloeien, bij duizend toeschouwers bereiken we het break-even-punt. We zien internet als een geldstroom van de derde generatie, we verwachten geen miljoenen van de dotcom-hausse. Internet biedt wel nieuwe mogelijkheden, die willen we dan ook onderzoeken. Zo kan het gebeuren dat we de persconferentie na de wedstrijd via dat medium gaan uitzenden. Ook is het mogelijk om de supporters bepaalde abonnementen aan te bieden, waaruit ze vervolgens kunnen kiezen.''

Erik Mulder, manager financiële zaken FC Groningen: ,,De internet-ontwikkelingen gaan steeds verder. Volgens recente berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn steeds meer Nederlanders online. We proberen bij FC Groningen te onderzoeken wat we allemaal kunnen doen met internet. Met FC Groningen Media hebben we al veel initiatieven bedacht. Op mediagebied proberen we alles in eigen beheer te maken, dat scheelt veel geld. Over twee jaar beschikken we over ons nieuwe stadion Euroborg, dat via glasvezelkabels wordt verbonden met een nabij gelegen mediacentrale. Daardoor kunnen we op televisie- en internetgebied veel nieuwe dingen doen. Rondom, tijdens en na afloop van wedstrijden kunnen we onze supporters tegemoetkomen via internet. Op de lange termijn hoop ik dat we er een leuke cent aan overhouden.''

Roelant Oltmans, directeur sport van yeahronimo.com en oud-directeur NAC: ,,Alleen de wedstrijden die door Canal+ worden uitgezonden, komen niet in aanmerking voor het project. Dankzij ontwikkelingen als asdl kunnen wedstrijden sneller en beter in beeld worden gebracht en raken sites niet meer zo snel overbelast. Een wedstrijd is live goed te volgen via de computer. Daarom denken wij dat ons idee interessant is voor een groot publiek. Over de eventuele kijkdichtheid valt nog weinig te zeggen. Bij tests keken de ene keer vijfhonderd mensen, een ander moment enkele duizenden. Belangrijk is dat er continuÏteit komt. Het is de bedoeling om elke competitieronde twee wedstrijden aan te bieden.''

Tom Kuiper, seizoenkaarthouder AZ: ,,Ik heb begrepen dat het vanaf komend seizoen mogelijk is om via internet duels van AZ te volgen. Een interessant experiment, en voor die vijf euro per wedstrijd hoef je het niet te laten. Ofschoon het natuurlijk prachtig is om in het stadion de wedstrijd te zien, heeft het ook wel wat om lekker thuis naar voetbal te kijken. Wellicht verdient AZ er ook een aardige cent aan. Wat betreft het gebruik van internet ben ik waarschijnlijk een doorsnee-Nederlander. Sinds drie jaar ben ik online, gemiddeld zit ik zo'n anderhalf uur per dag op internet. Het zou leuk zijn als clubs die via breedbandinternet te volgen zijn, informatie over hun vereniging geven. Ook het via de computer volgen van een persconferentie na afloop van een wedstrijd, lijkt me aardig.''

Pim Marks, adjunct-hoofd Studio Sport: ,,Voor ons vormt het idee van yeahronimo.com geen bedreiging, misschien is dat voor Canal+ wel het geval. Theoretisch gezien zou een internetverslag van Roda JC tegen NEC gelijktijdig met Ajax-Feyenoord kunnen worden uitgezonden. Het wordt interessant om te zien hoe de beeldkwaliteit van een via internet uitgezonden duel is. De toekomst is aan de digitale ontwikkelingen. In Engeland biedt Sky Digital de consument verschillende abonnementen aan. Als je bijvoorbeeld een half uur later inschakelt, word je via een korte samenvatting via beelden bijgepraat over de wedstrijd.''

    • Marcel Abrahams