Hutton wil getuigenis van Blair

De Britse premier Tony Blair is de prominentste getuige die rechter Lord Hutton zal oproepen in het onderzoek dat hij instelt naar de omstandigheden waaronder de Britse wapenexpert David Kelly om het leven kwam.

Lord Brian Hutton opende gisteren officieel het onderzoek waarvoor hij twee weken geleden opdracht kreeg. Dat was kort nadat Kelly op vrijdag 18 juli dood werd gevonden. Hij pleegde vermoedelijk zelfmoord. Kelly was het middelpunt geworden van een fikse ruzie tussen de regering-Blair en de publieke omroep BBC.

De BBC had eind mei, na een gesprek met Kelly, die anoniem wilde blijven, de regering ervan beschuldigd de informatie over Iraakse massavernietigingswapens te hebben opgeklopt. De regering-Blair bracht twee weken later Kelly's naam als BBC-bron naar buiten. Kelly werkte voor het Britse ministerie van Defensie.

De BBC heeft na Kelly's dood bevestigd dat de wapendeskundige de bron van het verhaal was. Het onderzoek van Hutton zal onder meer moeten uitwijzen wie Kelly's naam heeft laten uitlekken. Functionarissen van het Britse ministerie van Defensie worden daarvoor verantwoordelijk gehouden. Blair heeft gezegd geen toestemming te hebben gegeven voor het lekken van Kelly's naam.

Blair, sinds vandaag de langst zittende Labour-premier in de Britse geschiedenis, zal volgens Hutton ,,in een bepaald stadium'' worden opgeroepen te verschijnen. De eerste minister, sinds mei 1997 aan het roer, heeft eerder al gezegd bereid te zijn mee te werken aan het onderzoek.

Behalve Blair zal Hutton zeer waarschijnlijk ook minister van Defensie Geoff Hoon, Blairs chef-spin doctor Alastair Campbell en BBC-directeur Gavyn Davies vragen te verschijnen. Hutton zei dat hij Andrew Gilligan, de defensieverslaggever met wiens beschuldiging in de uitzending van 29 mei de rel tussen de regering en de BBC begon, als één van de eersten als getuige zal oproepen. Hutton kan overigens niemand dwingen te verschijnen.

Het eerste wat Hutton gisteren zei, was dat de aanleiding voor het onderzoek een ,,diep tragische dood'' was. Vervolgens vroeg hij de aanwezigen in de propvolle rechtszaal te gaan staan en een minuut stilte in acht te nemen. De inleidende zitting was voornamelijk gewijd aan uitleg van Hutton hoe hij het onderzoek gaat aanpakken. ,,Ik en ik alleen beslis over welke getuigen worden opgeroepen'', beklemtoonde Hutton.

Hutton zei er naar te streven zijn onderzoek in beginsel zo veel mogelijk in het openbaar te doen. Of hij bij het verhoren van getuigen ook tv-camera's zal toelaten, is nog niet duidelijk. De verhoren beginnen waarschijnlijk in de week van 11 augustus. Hutton zal mogelijk voor het einde van het jaar met zijn conclusies komen. Aanvankelijk dacht de regering-Blair dat Hutton in september klaar zou zijn.

Hutton maakte gisteren nog enkele details bekend die de politie waren opgevallen toen zij Kelly dood aantrof bij een bos niet ver van zijn woning bij Londen. Zijn horloge en zijn bril waren voorzichtig afgedaan en afgezet, en op zijn borst zaten vier contactplaatjes voor de bevestiging van elektroden voor het maken van een elektrocardiogram. Kelly had problemen met zijn kransslagader.

BLAIRS RECORD pagina 23